Atelierele de dans creativ, susținute în datele de Miercuri 27 martie, Joi 28 martie Și Vineri 29 martie, la Colegiul National Banatean Timisoara, de catre facilitatorii specializați în dans terapie și alte practici somatice -Ana Dumitrașcu și Loredana Larionescu, au ca obiectiv principal stimularea creativității și expresiei individuale prin intermediul mișcării.
Atelierele de dans creativ oferă participanților un spațiu primitor și ludic în care să-și exploreze propria creativitate, prin intermediul mișcării și ritmului. Libertatea de exprimare este încurajată și susțitnută, autenticitatea fiind unul dintre cuvintele cheie ale acestui tip de activitate. Foecare corp în mișcare spune o poveste, iar noi suntem aici să o scoatem la suprafață și să o ascultăm.
Dansul creativ este un proces relațional în care elevii interacționează creativ folosind mișcarea și dansul pentru a explora și integra aspectele emoționale, cognitive, psihice, sociale și spirituale ale Sinelui. Acest tip de abordare inovatoare, în contrast cu activitățile pur verbale, se axează pe stimularea exprimării și comunicării prin mișcare, având potențialul de a depăși barierele cognitive și lingvistice.
Atelierele de dans creativ au un impact educativ pozitiv, promovând o abordare holistică minte-corp și construind un cadru sigur în care participanții pot explora părți necunoscute sau nevalorizate ale Sinelui. Aceste ateliere sunt adaptate specificului beneficiarilor din fiecare instituție parteneră, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de bine, a expresiei creative și a conexiunii autentice între participanți și comunitatea școlară.
Participarea elevilor la atelierele de dans, muzică și pictură contribuie la dezvoltarea unei personalități autonome și creative.
Scopul proiectului este stimularea creativității și îmbunătățirea stării de bine prin artă și cultură atât pentru profesori, cât și pentru elevi, prin diverse tehnici artistice (muzică, pictură, dans, video art) și oferirea de resurse interioare pentru a eficientiza educația emoțională, pentru a propune noi abordări pentru auto-exprimare și relaționare și a crește calitatea vieții, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor.
Într-un peisaj cultural modern caracterizat de tehnologie avansată și schimbări sociale rapide, proiectul este conceput pentru a adresa nevoile specifice ale comunității educaționale de a oferi, pe lângă ghidaj, transmitere de informații și creare de abilități, și contexte de exprimare artistică liberă. Proiectul are ca fundament preocuparea pentru dezvoltarea holistică a indivizilor, îmbinând elemente tradiționale și digitale pentru a oferi o experiență culturală amplă și diversificată.