Atelierele de percuție pentru copii vor fi susținute vineri 29 martie, luni 1 aprilie și marți 2 aprilie- la Colegiul National Banatean Timisoara și la Școala Gimnaziala nr.7 Sfanta Maria din Timișoara, de către facilitatorul specializat Gabriel Victor Bâclea.
Atelierele de improvizație muzicală participativă prin percuție pentru elevi reprezintă o modalitate inovatoare și plină de bucuria de a explora universul sonor și de a dezvolta abilitățile muzicale și creativitatea. Această activitate nu numai că dezvoltă competențe muzicale, ci și promovează colaborarea, creativitatea și bucuria de a explora și crea sunete unice și expresive. Elevii se vor lăsa purtați de ritmul și melodiile proprii, descoperind noi moduri de exprimare prin sunete și instrumente variate.
Atelierul de percuție este un atelier de educație non-formală prin metodă participativă. Elevii vor primi informații teoretice sub formă de poveste pe care ulterior le vor experimenta participând prin joc și muzică. Participanții vor lucra în echipă cooperând cu colegii, ascultând si cântând la instrumente.
Vor afla informații atât despre istoria principalelor instrumente de percuție utilizate (djembe, marakas, tamburine, clave, etc.) cât și despre modalitaea de cântare la fiecare instrument în parte. Elevii vor învăța prin experimentare despre noțiunile de bază din muzică: ritm, melodie și armonie. Vor experimenta ce înseamnă ascultarea activă în muzică, ascultarea specifică fiecărui instrument, ascultarea colegilor și conectarea și cântarea împreună într-un singur ritm în mod armonios. Se va face trimitere despre importanța ascultării, nu doar în muzică cât și a ascultării în familie (părinți) și la școală (educatori/profesori).
Gabriel Victor Bâclea - Trainer și facilitator din 2012 în sectorul de business și în educație, utilizând metode de învățare non-formală și învățare activ-participativă (prin lucru cu instrumente muzicale), dezvoltând și livrând pentru companii, ONG-uri și instituții din învățământ (școli gimnaziale și licee), cursuri de softskills: comunicare, demnitate, public speaking, building trust, building comunities and teams, pentru a ajunge mai facil la îndeplinirea nevoilor, scopurilor sau obiectivelor urmărite.
Participarea elevilor la atelierele din cadrul acest proiect contribuie la dezvoltarea unei personalități autonome și creative.
Scopul proiectului este stimularea creativității și îmbunătățirea stării de bine prin artă și cultură atât pentru profesori, cât și pentru elevi, prin diverse tehnici artistice (muzică, pictură, dans, video art) și oferirea de resurse interioare pentru a eficientiza educația emoțională, pentru a propune noi abordări pentru auto-exprimare și relaționare și a crește calitatea vieții, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor.
Într-un peisaj cultural modern caracterizat de tehnologie avansată și schimbări sociale rapide, proiectul este conceput pentru a adresa nevoile specifice ale comunității educaționale de a oferi, pe lângă ghidaj, transmitere de informații și creare de abilități, și contexte de exprimare artistică liberă. Proiectul are ca fundament preocuparea pentru dezvoltarea holistică a indivizilor, îmbinând elemente tradiționale și digitale pentru a oferi o experiență culturală amplă și diversificată.