Dansmanie — Laborator de film de dans în spațiul public

Artiștii din Timișoara sunt invitați la un laborator de film de dans, coordonat de Simona Deaconescu (coregrafă, regizoare și directoare Bucharest International Dance Film Festival), în perioada 2-10 mai 2023. Tema laboratorului este dansmania — o manifestare de dans în masă, cunoscută în istorie ca și coreomanie sau epidemie de dans. Începând cu 2020, Simona a dezvoltat două spectacole de docuficțiune despre maniile de dans din Europa și Africa, prezentate în România, Germania, Grecia, Slovenia, Croația și Madagascar. Anul trecut a primit o Bursa NRW Dance Research pentru a-și continua cercetarea maniilor de dans din Europa Medievală.

Despre Laborator
În cadrul laboratorului, pentru prima oară, Simona aduce împreună tema maniilor de dans și filmul. Timp de 10 zile, participanții vor primi informații despre 𝑑𝑎𝑛𝑠𝑢𝑙 𝑣𝑎̆𝑧𝑢𝑡 𝑐𝑎 𝑏𝑜𝑎𝑙𝑎̆, 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑠𝑡, 𝑠𝑎̆𝑟𝑏𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑡𝑒𝑟𝑎𝑝𝑖𝑒, 𝑚𝑖𝑗𝑙𝑜𝑐 𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑠𝑎𝑢 𝑐𝑎𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑚𝑖𝑡𝑒𝑟𝑒 𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑚𝑒𝑠𝑎𝑗. Dansul ca liant social va fi articulat prin plasarea corpului în spațiul public și realizarea de lucrări scurte de video dans împreună cu participanții. Laboratorul este unul 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫, explorând anduranța ca tehnică de dans și filmul de dans ca mediu de prezentare. Cu un caracter practic, atelierul intensiv oferă informații despre transpunerea unui scenariu prin mișcare, folosind elemente multimedia și lucrând in situ.

Cui se adresează
Laboratorul este adresat cu precădere profesioniștilor din domeniul 𝑎𝑟𝑡𝑒𝑖 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑐𝑒 𝑠̦𝑖 𝑓𝑖𝑙𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑑𝑎𝑟 𝑠̦𝑖 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑣𝑖𝑧𝑢𝑎𝑙𝑖, 𝑠𝑎𝑢 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑎𝑟𝑡, 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑎𝑡𝑟𝑢, 𝑎𝑟𝑡𝑎̆ 𝑑𝑖𝑔𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆, 𝑓𝑜𝑡𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑚𝑢𝑧𝑖𝑐𝑎𝑙𝑎̆. Se vor explora noțiuni specifice, adaptate experienței participanților, precum încadrarea și compoziția, înțelegerea adâncimii de câmp, montajul și mișcările de cameră care creează conexiuni între temă, spațiul public, corp și dans.

Desfășurare

2-10 Mai 2023 - Casa Tineretului
  • 2,3,4 mai 2023 | 18:00 - 21:00 | informații teoretice, dezvoltarea scenariilor și planificarea filmărilor;
  • 5, 6, 7 mai 2023 | explorări corporale și exerciții de filmare în spațiul public | orarul și locațiile exacte vor fi stabilite împreună cu participanții în primele zile de laborator
  • 8,9 mai 2023 | 18:00 - 21:00 | montaj și sunet
  • 10 mai 2023 | 20:00 - 21:00 | prezentare publică a rezultatelor atelierului (locația urmează să fie anunțată);
Atelierul se desfășoară în limbile română și/sau engleză, în funcție de participanți.
Numa maxim de participanți: 20

Înscriere

Participarea este gratuită
  • Înscrierea se face exclusiv prin intermediul următorului formular: https://bit.ly/3KOwmeY;
  • Pentru participarea la atelier nu este necesară experiența anterioară în realizarea unui film de dans, dar este necesară experiența într-unul dintre domeniile dans, film, artă video, fotografie, muzică, artă digitală, scenaristică;
  • Echipa Noi Re-Creăm își rezervă dreptul de a selecta participanții;
Deadline înscrieri: 26 aprilie, ora 17:00;
Anunțarea artiștilor selectați: 28 aprilie;

BIO | Simona Deaconescu
Simona Deaconescu este coregrafă română care lucrează interdisciplinar, realizând spectacole, instalații și filme. Ca fondatoare a Tangaj Collective, Simona examinează constructe sociale, la granița dintre ficțiune și realitate. Lucrările ei explorează viitoare scenarii ale corpului, creând spații în care natura, istoria și tehnologia se întâlnesc, iar noțiunea de coregrafie se extinde dincolo de corpul uman.
A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și studiile de licență în regie de film, la Universitatea Media din România.
 
Simona a primit în 2016 Premiul CNDB - Centrul Național al Dansului București, a fost artist Aerowaves Twenty18 și Twenty22 și coregraf emergent în cadrul Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer. În ultimii trei ani a fost rezidentă în cadrul proiectelor europene Moving Digits și Biofriction, iar în 2022 a fost Artist Asociat al CNDB (RO) și Forecast Mentee (DE).
Creațiile ei includ spectacole, instalații, filme și lucrări de video art. Lucrările ei au fost prezentate pe scene convenționale, în galerii, muzee și spații alternative, ajungând la publicul din Europa, Canada și USA.
 
Simona și-a dezvoltat propriul stil în filmul de dans, prin plasarea corpului în locuri naturale neprimitoare și filmări în regim de cadru-secvență, realizând scurtmetrajele „Sonder” și „Silent Places”. Acestea au fost selectate și premiate de cele mai importante festivaluri de profil din lume, în 2018 primind premiul LOIKKA pentru excelență în realizarea unui film de dans, pentru producția “Sonder”. În prezent, Simona este în pregătire cu „Fata Pescarului”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, produs de Tangaj Productions și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
 
Simona a coordonat laboratoare de film de dans în România, Austria, Chile și Lituania, iar din 2015 este co-fondatoarea și directoarea artistică a Bucharest International Dance Film Festival.
 
This project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in the year 2023" and is funded by the City of Timișoara, through the Center for Projects.

Part of

 Frames & Shapes

Frames & Shapes