De la fermă la farfurie, în căutarea drumului potrivit

O masă rotundă în care vă propunem să mergem pe drumul hranei, de unde provine aceasta, care este povestea devenirii sale, prin ce mâini trece și care sunt costurile producerii acesteia. De la retorica #metoo în ce privește autenticitatea hranei sau atitudinea #buylocal până la farfurie este un drum lung. Vă invităm să îl descoperim împreună!
 
Pavat de bune intenții, cum scria Dante Alighieri, parcursul de la fermă la farfurie are nevoie de instrumente pentru a contribui la un consum alimentar etic sustenabil. Invitații noștri vă vor spune, pe baza practicii, cum anume putem, poți, susține și beneficia de hrană de calitate printr-un consum responsabil.
 
Invitații noștri se prezintă astfel:
Cercul încrederii în originea hranei. Claudia Rânja (Târgu Mureș, Mureș) a participat la un proiect pilot al Slow Food despre garantarea participativă a hranei. Cunoscută pentru activitatea de promotor al mișcării Slow Food la Târgu Mureș, prin diferite proiecte locale, Claudia ne va spune cum poate un grup de consumatori să îi susțină pe producători, devenind co-producători și "certificatori".
Dacă este de origine, un aliment poate fi validat de Uniunea Europeană, pentru a fi susținut ca reprezentativ pentru o cultură locală. Cum se face asta și de ce ne ajută la păstrarea patrimoniului local, ne va spune @Tiberiu Cazacioc (București). Moderator al mesei rotunde, el a coordonat 5 dintre dosarele naționale despre alimente, aperitive din pește, în căutarea recunoașterii europene.
În ce fel o băcănie, o bucătărie, un bistrou pot fi promotoare tenace ale autenticității hranei? @Marius Tudosiei (București/Dersca, Botoșani) are ce mărturisi despre acestea. Căutător de alimente de origine în diferite locuri ale României, promotor al acestora, dar și creator de proiecte de alimentație, el este un antreprenor determinat care a creat cu viziune mai multe 'instituții' care ajută consumatorii și producătorii în a susține alimentele de origine locală.
 
Dealurile Târnavelor înseamnă diversitate culturală locală, biodiversitate, patrimoniu alimentar caracteristic. Toate contribuie la susținerea unui mod viață rural, tradițional dar și modern, fără compromisuri, cu mândrie. @Ben Mehedin și @Laura Chirilă-Pașca de la Fundația Adept (Saschiz, Mureș) sunt doi dintre pionierii dezvoltării locale ce au experimentat și au obținut rezultate benefice comunităților rurale prin prisma hranei de patrimoniu. Prin conservarea biodiversității și dezvoltarea comunității în Transilvania, @Fundația Adept a inovat remarcabil. Vom afla cum.
 
Dacă nu ați auzit despre consumatorii co-producători, veți afla cu ocazia acestei mesei rotunde. Reprezentanții de la asociația ASAT ne vor spune cum anume pot micii fermieri/producători/legumicultori, conlucra cu consumatorii, planificat și predictibil pentru a produce legume și fructe, alimente artizanale de calitate, animale și non-animale, din comunitatea apropiată. Scopul fiind asigurarea unui consum sustenabil, bazat pe sustenabilitate, diversitate, soiuri și varietăți locale.
 
Masa rotundă este organizată în data de 15 octombrie 2023, intervalul orar 11.00-13.00, în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, Muzeul de Transport Public, Corneliu Miklosi, Bulevardul Take Ionescu, nr 83.
 
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 este un eveniment deschis publicului larg, pe perioada căruia organizatorii vor realiza materiale foto-video de promovare și informare, situaţie care va conduce incidental și la prelucrarea unor date personale reprezentând imagini ale participanților la eveniment. Prin prezența la 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒, participanții își dau implicit acordul pentru eventuala lor apariție în materiale foto-video publicate/distribuite de organizatori și partenerii acestora pe canalele proprii de comunicare și către mass-media.
***
Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului LA PAS – Festival de gastronomie artizanală, dezvoltat de asociația CRIES, cu finanțare de la Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Part of

Slowing down

Slowing down