SPEECHLESS-OKAPI - Expoziție de Artă Psihopatologică

Expoziția de Pictură -Okapi -Outsider Amnio Art-cu intrare liberă
Știați că există OKAPI ? Această creatură fascinantă, asemenea unui basm devenit realitate, reprezintă o adevărată minune a naturii. Trăind ascunsă în adâncul pădurilor tropicale, okapi, cu blana strălucitoare în nuanțe de maro și alb și cu silueta ce pare să combine eleganța unei girafe cu excentricitatea unei zebre, sfidează convențiile regnului animal.
În lumea noastră, fiecare okapi este o capodoperă vie, un testament al diversității și al forței spiritului uman. Autismul, dizabilitățile, toate aceste diferențe sunt ca nuanțele de pe blana unui okapi. Ele nu diminuează valoarea ființei, ci adaugă profunzime și complexitate portretului său.
Pentru a celebra aceste minuni ale diversității, am reunit în această expoziție lucrările realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 ani și 19 ani ce au participat la ateliere de art-terapie susținute de Asociația Entuziart la Școala Profesională Specială “Sf.Nicolae” din București, prin art terapeut & psihoterapeut Oana Dorneanu.
în proiecte de art terapie finanțate prin proiectul Outsider Amnio Art co-finanțat de AFCN Detalii aici https://arterapie.com/outsider-amnio-art/
Și prin Program MOL pentru sănătatea copiilor / MOL Gyermekgyógyító din fonduri puse la dispoziție de MOL Romania prin sprijinul Fundaţia pentru Comunitate / A Közösségért Alapítvány
Această expoziție a avut loc inițial în Mobius Gallery din București (Iunie 2023).
Îi mulțumim dlui Marius Tita, doctor în artă, pentru că ne-a onorat prin prezența sa la vernisajul expoziției.
"Îmi place proiectul, îmi place inițiativa, o găsesc extrem de interesanta, dar mai mult decât atât, o găsesc extrem de utilă. De ce? Pentru că lucrează cu copiii care sunt dintr-o anumită zonă patologică dar s-ar putea să fie extrem de utilă inclusiv pentru noi. Vă garantez că arta face bine." Marius Tița
Acești copii au diferite dizabilități iar depresia și anxietatea sunt de multe ori comorbidități ale diagnosticului principal
Art-terapia este o resursă esențială în lucrul cu copiii cu dizabilități, oferindu-le un mijloc de comunicare și exprimare care poate depăși limitele verbale. Să-i celebrăm pe acești copii, să le îmbrățișăm diferențele, să ne bucurăm de contribuția lor la simfonia vieții și să-i vedem pentru ceea ce sunt cu adevărat: minuni ale diversității.
Și în final, să ne amintim că suntem cu toții okapi într-un fel sau altul, cu toții avem nevoi speciale, cu toții suntem unici. Și în această unicitate, în această diversitate, se află adevărata frumusețe a vieții. Pentru că, la fel ca un okapi din adâncul junglei, fiecare dintre noi este o comoară ascunsă, așteptând să fie descoperită.
Lucrările pot fi admirate cu acces liber în cadrul Expoziției Okapi- Outsider Amnio Art desfășurată în Timișoara la Centrul FITT în perioada 3 iulie - 7 iulie.
Arta Brută, Outsider și Arta Psihopatologică este puțin cunoscută în România, în timp ce în alte țări interesul pentru ea este mult mai mare, curentul acesta având un public dedicat. Prin această expoziție ne propunem să îmbogățim oferta artistică și să familiarizăm publicul din țara noastră cu acest tip de artă, cu terapia prin artă în tratamentul bolilor psihice, precum și să scoatem arta psihopatologică din spațiul închis al spitalelor și al școlii speciale în spațiul public, așa cum se întâmplă în alte țări de foarte mult timp.
Vizitatorii vor avea oportunitatea să se bucure de lucrările de artă ale copiilor și să experimenteze perspective unice asupra lumii prin intermediul operei lor. Cei mai mulți dintre acești copii cu nevoi speciale trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament.
"Expresivitatea lucrărilor de artă create de copiii cu cerințe educaționale speciale este extraordinară. Fiecare lucrare este o oglindire a sentimentelor și a trăirilor emoționale ale acestora, oferind o fereastră spre lumea interioară și imaginația micuților artiști. Expoziția de artă oferă publicului ocazia de a vedea această expresivitate și de a înțelege mai bine cum își exprimă copiii speciali emoțiile și trăirile prin artă, descoperindu-le lucrările pline de creativitate și sensibilitate. Acești copii, acești okapi ai lumii noastre, ne învață despre răbdare, despre iubirea necondiționată și despre puterea de a vedea dincolo de ceea ce este evident. Ei ne arată ca fiecare suflet are un mod propriu de a se exprima, un ritm unic în care își trăiește viața.”Oana Dorneanu, art-terapeut Entuziart.
Oana Dorneanu - curator de expoziție și art-terapeut, are o experiență în domeniul organizării de expoziții de artă vizuală de 3 ani, timp în care a organizat în spațiul artistic Alandala, 20 de expoziții, participând în 2015 la evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor și organizand o expoziție internațională de Outsider Art în colaborare cu Fundația Outsider Art Ro by Laurențiu Dimișcă, expoziție care a reunit 20 de artiști străini de renume în arta outsider și 7 artiști români.
The project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Grow Timișoara 2023 programme, implemented by the Center for Projects Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.

Part of

Image placeholder project

Speechless I Intervenții artistice non-verbale interdisciplinare