This page doesn't have a translation yet

Data

Dec. 11, 2023

Centrul HEI, casa institutelor culturale europene la Timișoara

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Dincolo de momentul oportun creat prin titlul de Capitală Europeană a Culturii, programul a oferit ocazia celebrării în cetatea orașului cultura din peste 15 țări într-unul din spațiile din Bastionul Maria Theresia. Cristiana Tăutu, co-curatoarea centrului multicultural HEI - House of European Institutes ne povestește despre culisele unui astfel de spațiu umbrelă.

HEI - House of European Institutes, instalație luminoasă HEI realizată de @fabricate.ro, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI
HEI - House of European Institutes, instalație luminoasă HEI realizată de @fabricate.ro, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI

HEI - House of European Institutes, în traducere Casa Institutelor Europene, a fost inaugurat la Timișoara în iunie 2023. Cât e de greu sau de ușor din punct de vedere logistic să pui la aceeași masă atâtea entități și cum ați ales spațiul de la Bastion ca sediu?

EUNIC România, rețeaua institutelor culturale europene, funcționează din 2006 și este unul dintre cele mai active rețele naționale din UE, așa că această colaborare are în spate mulți ani de proiecte și obiective comune. HEI este, totuși, primul proiect în care sunt implicate toate organizațiile din rețea și a fost posibil datorită unui efort considerabil al tuturor membrilor EUNIC și a unui spirit colaborativ fantastic.

S-a născut destul de natural, în prima fază cu câțiva membrii din rețea, după care noi la British Council am vorbit cu cei de la Goethe și Institutul Francez.

Ne bucurăm să avem o echipă care împărtășește aceleași valori și ne-am dorit să oferim un exemplu de bună practică de colaborare interculturală. Încă de când Timișoara a câștigat titlul, în 2016, diferiți membri ai rețelei au cultivat relații și gândit proiecte cu actori culturali locali, pentru a sprijini procesul CEaC. Ideea unui spațiu permanent a venit natural, discutând despre proiecte comune, așa că ne-am îndreptat spre Centrul de Proiecte, care urma să pună la dispoziția sectorului spațiile din Bastion, și am propus să preluăm administrarea și programarea uneia dintre galerii, care nu era rezervată la acel moment. Logistic vorbind, acest lucru ne-a motivat să aplicăm la European Echoes, pentru a putea îmbogăți planurile deja existente la Timișoara și a putea susține o echipă locală.

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

În fotografie: HEI, septembrie 2023, participanți la Enrico Bravi workshop, eveniment parte din proiectul 100 beste Plakate 21 - TM, 100 beste Plakate, în colaborare cu Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Timișoara, forumul cultural austriac și Typopassage ™, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI
În fotografie: HEI, septembrie 2023, participanți la Enrico Bravi workshop, eveniment parte din proiectul 100 beste Plakate 21 - TM, 100 beste Plakate, în colaborare cu Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Timișoara, forumul cultural austriac și Typopassage ™, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI

Din punctul tău de vedere, cum ai defini importanța unui astfel de exercițiu de dialog între centre culturale, institute și ambasade din atât de multe țări, toate unite într-un cadru comun?

Misiunea EUNIC este de a crea și crește relații culturale, ceea ce este în centrul ideii de evoluție a societății.

Cred că e vital ca astfel de colaborări să existe și să nască noi relații interculturale, iar institutele culturale europene au exact această misiune, să susțină evoluția societății prin conectarea de artiști și organizații care fac bine. Doar lucrând împreună, înțelegându-ne unii pe ceilalți, găsind punctele comune, putem dezvolta un sector cultural sănătos. În plus, aceste organizații au responsabilitatea de a influența spre o lume mai incluzivă și mai sustenabilă, iar cultura este un mediu foarte fertil pentru a face asta.

Cum a decurs selecția artiștilor implicați în expoziții și a calendarului de evenimente și cât a lăsat loc implicării a noi voci din plan local și din cel european?

Cum spuneam, existau deja câteva activități planificate să se întâmple la Timișoara, așa că procesul a început cu un apel intern pentru proiecte, fiecare având un partener local din start, apoi am putut face un pic de muncă creativă pentru a completa golurile, dar și a crește programul de implicare a publicului, care este un element foarte important în programul HEI.

După ce am deschis HEI, noi parteneriate și relații s-au format firesc. În spiritul bunei vecinătății, ne-am împrietenit cu Reciproc, care ne-a sprijinit de la început și ne-a ajutat să înțelegem mai bine Timișoara, apoi am organizat o petrecere superbă cu artiști din comunitatea queer alături de prietenx de la Identity.Education, care au organizat o expoziție în spațiul vecin.

Mai mult decât atât, am găzduit proiecte sau artiști independenți care erau în căutare de spațiu de manifestare, cum ar fi o instalație de sunet semnată Vlaicu Golcea care vorbea despre cum trăiesc copiii traumele, o discuție F-Sides despre egalitate de gen în evenimente culturale sau spectacolul-lectură Road Trip, care a vorbit despre temele cu care se confruntă femeile millennials.

În fotografie: afișul Povești în bucate - o video-instalație realizată de Cinty Ionescu cu poveștile a 30 de persoane intervievate despre obiceiurile culinare din mediul lor social și familial, găzduit între 18-22 octombrie la HEI, fotografie © Sorana Bordas, arhivă HEI
În fotografie: afișul Povești în bucate - o video-instalație realizată de Cinty Ionescu cu poveștile a 30 de persoane intervievate despre obiceiurile culinare din mediul lor social și familial, găzduit între 18-22 octombrie la HEI, fotografie © Sorana Bordas, arhivă HEI

Centrul HEI și-a început activitatea cu expoziția Circular Catalysts, parte a unui amplu program al British Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care explorează importanța meșteșugurilor și a conectării cu natura. Au urmat discuții despre sustenabilitate în producția culturală, prezentări de cercetări asupra patrimoniului construit, expoziții de afișe, fotografie și ilustrații, activități pentru copii, concerte și întâlniri de seri de vară. În programul din 2023 publicul a putut lua parte alături de invitați la explorări urbane, piese de teatru, instalații sonore și spectacole imersive, cercetări multisenzoriale și ateliere de formare.HEI a devenit astfel, în nici jumătate de an, spațiul gazdă a numeroaselor evenimente, precum și a ediției a șaptea Cultural Management Academy.Toate astea au conectat o comunitate în jurul dialogului, au explorat culturi și au prilejuit spațiu de întâlnire și schimb de idei.

În fotografie: seară de vară de august la HEI, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI
În fotografie: seară de vară de august la HEI, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI

Cum ați adus publicul tânăr din Timișoara aproape de HEI și ce impresii ați colectat în urma vizitelor la spațiu?

La atelierul de creat afișe cu Enrico Bravi workshop, eveniment parte din proiectul 100 beste Plakate 21 - TM, 100 beste Plakate, în colaborare cu Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Timișoara, forumul cultural austriac și Typopassage ™, s-au strâns tineri designeri care au participat la un talk pentru public și la workshopul pentru design grafic. Conținutul expoziției a creat punctul de plecare pentru workshop, de unde împreună cu Enrico Bravi au putut să-și cultive cunoștințele și înțelegerea tendințelor contemporane în design.

La Circular Catalysts ne-am uitat holistic la ce producem și ce consumăm. Expoziția, formată din fotografii ale Ioanei Cîrlig, care a documentat cinci rezidențe în ruralul românesc, alături de diferite obiecte create din materiale naturale, a fost gândită să fie accesibilă și pentru persoane atipice, așa că toate obiectele și mostrele de materiale puteau fi atinse, ceea ce a făcut deliciul copiilor și persoanelor neurodiverse. Circular Catalysts ne-a provocat să ne (re)apropiem de ritmul și spiritul naturii, printr-o serie de evenimente colaterale: o cină comunitară, un atelier de fotografie urbană, un workshop de design sustenabil și un atelier de artă în spațiu public cu focus pe sustenabilitate în practica artistică.

Teatrul Valiza Roșie, invitat de Institutul Polonez, a fost o ocazie pentru familii și copii să se distreze și să aprecieze teatrul de păpuși. Ne-am bucurat să avem sala plină la fiecare reprezentație, ceea ce arată că există apetit și nevoie pentru activități de acest gen.

În cadrul expoziției ILUSTRAD/AS, care a prezentat 12 ilustratoare renumite din Spania și Chile, Institutul Cervantes a provocat-o pe Sorina Vazelina să creeze o hartă a ilustratorilor din Timișoara, mulți dintre aceștia fiind tineri. Harta poate fi încă găsită la HEI.

Proiectul OPEN EYES § BETA DREAM, un spectacol cinematografic prezentat în live-streaming, de Teatringestazione, la invitația Institutului Cultural Italian, a fost o ocazie minunată ca oamenii care locuiesc sau lucrează în jurul Bastionului să devină creatori. Artiștii italieni au petrecut două săptămâni în Timișoara, cercetând povești omenești, pentru ca mai apoi sa le împărtășească într-un spectacol cinematic și interactiv.

Strategia noastră de comunicare către publicul local a avut două elemente principale, pe lângă cea clasică: conectarea la parteneri din Timișoara care deja au o comunitate în jurul lor și evenimente conexe îndrăznețe și diverse, de la petreceri la ateliere și discuții. Reacțiile sunt foarte bune și ne încurajează să continuăm proiectul HEI și mai departe de anul acesta.

În fotografie: HEI, 10 august, atelier de pictură pentru copii, fotografie © Sorana Bordas, arhivă HEI
În fotografie: HEI, 10 august, atelier de pictură pentru copii, fotografie © Sorana Bordas, arhivă HEI

Din 7 decembrie publicul este invitat la Moulding Nature: provocări conceptuale asupra mediului în Timișoara, o expoziție cu instalații artistice realizate de un grup de studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism. Ne poți povesti despre colaborarea cu grupul de studenți și ce anume o să expună?

Centrul de artă contemporană Färgfabriken din Stockholm și studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism UPT vă invită la un dialog pentru a reflecta asupra mediului urban influențat de om, în care natura deseori devine limitată, elevată și chiar sintetică.

În practică, studenții și artiștii suedezi au explorat împreună, sub forma a două ateliere practice în care au plecat de la câteva întrebări:

Ce este natural în cadrul mediului urban?

Este natura un pretext pentru înfrumusețare?

Construim bariere pentru a proteja natura sau pentru a ne proteja de natură?

Astfel, au create lucrări sub formă de instalații artistice realizate din lemn, material vegetal sau textil și diverse materiale de construcții refolosite cu ocazia acestui proiect.

În fotografie: Kristin Wenzel și participanții la workshopul (𝙍𝙚)𝘾𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙣𝙜 𝘼𝙧𝙘𝙝𝙞𝙩𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙚, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI
În fotografie: Kristin Wenzel și participanții la workshopul (𝙍𝙚)𝘾𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙣𝙜 𝘼𝙧𝙘𝙝𝙞𝙩𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙚, fotografie © Sorana Bordas, arhiva HEI

Pe 9 decembrie, în cadrul evenimentului de închidere Timișoara 2023 publicul este invitat la o cină colectivă și o expoziție, orchestrate de Kristin Wenzel.

Conform site-ului HEI, accesul la evenimentele publice este gratuit și deschis tuturor, vizitatori și membri ai comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, credințe, stil de viață!

Evenimentul este deschis pentru oricine, e nevoie de înscriere? Ce se expune și ce se mănâncă și cum de această combinație?

Ne-am dorit din start să fim un bastion al toleranței și incluziunii, așa că HEI este deschis oricui este interesat de artă și cultură europeană. Kristin este o artistă foarte sensibilă care are această practică de arhivare a elementelor de arhitectură specific unui oraș în materiale surprinzătoare. Așadar, la această cină vom mânca arhitectura Timișoarei, la propriu. Nu aș vrea să stric surpriza legată de meniu, vă așteptăm să-l descoperiți.

Pentru ca spațiul HEI să existe și după ce titlul de ECoC va fi dus la bun sfârșit, ce implicări presupune pe termen lung?

Ne gândim la HEI ca un spațiu al ideilor europene, mai presus de toate, așa că asta va continua cu siguranță. Vom rămâne aproape de partenerii și prietenii pe care ni i-am făcut sau cunoscut mai bine anul ăsta și suntem preocupați să le oferim sprijin în recuperarea după acest an greu. În plan concret, EUNIC va aplica la call-ul Legacy, finanțare care ne-ar permite să întreținem spațiul fizic al HEI și anul viitor. În orice caz, sperăm că am demonstrat că suntem un partener sustenabil și suntem dedicați să fim alături de sectorul cultural local în a ține stindardul sus și mai departe de 2023.

Pentru anul viitor suntem în discuții cu diferiți parteneri locali pentru a gândi colaborativ proiecte relevante și necesare. Unul dintre ele este organizarea a câteva rezidențe artistice care să abordeze tema apei, din perspectivă a sustenabilității.

HEI face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.