Fundaţia Culturală "Remember Enescu" este o organizaţie neguvernamentală, fondată în anul 1991, apolitică şi non-profit, care îşi propune să sprijine dezvoltarea activităţii muzicale şi totodată să omagieze în diverse forme personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pedagog, George Enescu în ţară dar și în comunitățile din afara ţării. Fundația are ca scop și crearea unei platforme educaționale și culturale de promovarea tinerilor în viața muzicală locală, regională, națională și internațională, atrage profesori/lectori cu reputație și talente deosebite în pregătirea tinerilor, și care au o preocupare continuă și comună, de salvare și protejare a tezaurului artistic muzical național și universal. Multiplele proiecte dezvoltate de organizație, din 1991 până astăzi, s-au orientat spre promovarea tinerelor talente naționale și internaționale, într-o legătură directă cu personalitatea celui mai mare muzician român, George Enescu, precum și incluziunea socială a diferitelor categorii sociale, defavorizate, care le-a permis accesul la cultură și opere universale prin concerte și activități culturale și educaționale multiculturale, dar și promovarea și cultivarea muzicii clasice în rândul publicului larg și mai puțin instruit în domeniu.

Fundaţia Culturală "Remember Enescu" este condusă de reputatul Profesor și muzician, Mihaela Tomescu, și organizează și inițiază programe de excelenţă muzicală, manifestări muzicale interne şi internaţionale, seminarii, spectacole, concerte, concursuri pentru tineri muzicieni, recitaluri, festivaluri și turnee de muzică clasică, atât pentru publicul național, dar și pentru cetățenii din afara graniţelor ţării, care au un rol determinant în promovarea valorilor naţionale, talentelor și crearea unui dialog cultural durabil, un sentiment de apartenență la valorile europene și universale.

Începând cu anul 1996, Fundaţia Culturală "Remember Enescu" organizează Concursul Internaţional „Remember Enescu" pentru vioară, pian, compoziție și canto. Anul acesta este la a XXI-a ediţie. De-a lungul timpului, în concurs au participat peste 10000 de concurenţi din minim 40 de țări: Republica Moldova, Albania, Bulgaria, SUA, Coreea, Franța, Germania, Ucraina, Finlanda, Italia, Cehia, Cipru etc. Totodată, prin acest proiect, se urmărește participarea sporită a publicului, numărului mare de participanți din țară și străinătate, pentru că au ocazia să studieze și să asimileze lucrări ale compozitorului universal, George Enescu, pe lângă pregătirea școlară/academică obișnuită, dar și pentru că impulsionează perpetuarea unei atitudini – GENEROZITATEA- după modelul marelui muzician. Toate aceste eforturi au ca scop crearea unei platforme de susținere a tinerilor muzicieni valoroși ai lumii, dar totodată creează și premisele unei dezvoltări a unor proiecte viitoare, cu impact asupra mediului economic, mediului cultural și social și de integrare și incluziune socială a diferitelor categorii vulnerabile de public.

Fundaţia Culturală “Remember Enescu”, perioada 2021- 2022, a fost partener al competiției internaționale „Youth of Music”, cu scopul sprijinirii tinerilor muzicieni pe durata pandemiei de Covid-19. Violonistul Alexandru Tomescu a fost Președintele Juriului acestei competiții. Anual, de 16 ani, fundația organizează Turneul Internațional Stradivarius, al cărui líder este Violonistul Alexandru Tomescu cu Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. Totodată, acțiunile de interes public și social sunt acțiuni pe care fundația le promovează și se implică în susținerea diverselor cauze, prin asocierea cu imaginea Maestrului Alexandru Tomescu-Ambasador: Salvarea Casei lui George Enescu de la Mihăileni/Botoșani, colectarea de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România, susținerea Organizației umanitare “Noi facem un Spital” etc.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.