Chronic Desire - Sete cronică Main group exhibition

„Chronic desire – Sete cronică” (17 februarie – 23 aprilie), expoziția colectivă centrală a Deschiderii Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, este o propunere de noi vocabulare: ale privirii, simțirii și scrierii, care pot fi instrumente utile în lectura prezentului brutal. Această expoziție propune practici artistice care sondează istoria și pot aduce, astfel, în discuție momentul critic actual – politic și ecologic.
 
Expoziția cuprinde lucrările a 34 de artiști, în 4 spații expoziționale, cu 22 de noi lucrări comisionate noi, 5 lucrări comisionate pentru spațiul public și un bogat program de mediere.
 
„Chronic Desire - Sete Cronică” poate fi vizitată până în data de 23 Aprilie în 4 locații
  • Comenduirea Garnizoanei Timișoara, etajul 1 - Piața Libertății
  • Muzeul de Transport Public “Corneliu Miklosi”
  • Palatul Ștefania - Piața Traian
  • Bastionul Maria Theresia

Artiști:
Ana Adam, Leonor Antunes, Tarek Atoui, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Anca Bucur, Dana Catona, Lia Dostlieva și Andrii Dostliev, Saskia Holmkvist, Shilpa Gupta, Joan Jonas, Hiwa K, Zhanna Kadyrova, Ana Kun & Noemi Hügel, Susanna Jablonski & Santiago Mostyn, Adriana Lucaciu, Silvia Moldovan, Harun Morrison, Dan Perjovschi, Agnieszka Polska, Renée Renard, Marinella Senatore, Alexa Szekeres, Slavs & Tatars, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Rosa Whiteley, RomaMoMA (Ionela Mihaela Cîmpeanu & Sead Kazanxhiu)

Curatoare:
Cosmina Goagea, Corina Oprea, Brîndușa Tudor

Valurile de ostilitate contemporană și climatul conflictual de astăzi ne însetează de un vocabular care să încorporeze noi configurații și să susțină o gândire critică și transformatoare. De la mișcările pentru drepturile civile și de emancipare a femeilor, arta, ca imagine, ca limbaj — forme, sunete — dezvăluie realități aspre, sensibilizând și activând fronturi comune.

Chronic Desire — Sete cronică este o propunere de vocabulare: ale privirii, simțirii și scrierii, care pot fi instrumente utile în lectura prezentului brutal. Această expoziție propune practici artistice care sondează istoria și pot aduce, astfel, în discuție momentul critic actual — politic și ecologic.

Când istoriile hegemonice tind să ne scindeze, situațiile în care ne aflăm trebuie confruntate pentru a crea premisele unui alt tip de libertate, unul care să permită existența disimilitudinilor dintre noi. Schimbându-ne perspectivele, explorăm orbite ale unor realități intersectate, în continuă mișcare. Pe măsură ce ne mișcăm și creăm alianțe între noi, fisurăm fundamentul, demolăm bariere și modelăm noi canale de comunicare. Titlul Chronic desire – Sete cronică indică, pe de o parte, o stare recurentă, persistentă și, pe de altă parte, întărește dublul sens al cuvântului românesc „sete”, care înseamnă atât sete, cât și dorință.

Expoziția urmărește trei fire narative: Bunuri comune – Teritorii – Istorie și subiectivități, care se întrepătrund în cele patru locații împreună cu istoriile acestor locuri privind moștenirea militară și industrială a Timișoarei. 

Cum generăm Bunuri comune în numele revoluțiilor, dincolo de rasă, clase sociale, gen, abilități, vârstă și sexualitate? Componenta Teritorii este dedicată lecturilor încrucișate ale istoriei legate de teritorii și pământ, de influența geologică și a ruralității. În timp ce istoriile coloniale ale Europei Occidentale și proiectele de alianța pan-continentale din secolul XX sunt evocate în discursul critic global ca fiind configurații tipice ale modernității, vocabularul istoriei pământului, al bătăliilor agricole și al industriilor de aprovizionare cu greu sunt considerate protagoniști narativi cheie. Istorie și subiectivități adresează climatele toxice actuale, de la cele politice, la cele propriu- zise, de mediu, condensate în sensul cel mai liminar posibil – de thirst/sete.

Expoziția „Chronic desire – Sete cronică” este organizată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în cadrul Deschiderii Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.