Proiectul propus consolidează staţia Actorii Schimbării din teritoriul Oameni prin recuperarea componentei Muzeul Interactiv al Revoluţie din dosarul de candidatură din 2016 al municipiului Timişoara pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, respectiv a componentei reMind Mapping '89 inițiată în 2019 de către Asociația Comunitatea GIS în parteneriat cu Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timişoara.
Memorialul Interactiv al Revoluției din 1989 reia elementele trecute şi le adaptează pentru contextul anului 2023, punând accent pe (1) dezvoltarea publicului local, regional și internaţional; (2) o mai bună reflectare a temelor europene, respectiv conectare la rețeaua europeană a instituţiilor cu profil similar; (3) consolidarea ancorării programului actualizat în elementele de identitate locală specifice Timişoarei și (4) transformarea urmelor memoriei evenimentelor din decembrie 1989, inclusiv arhive şi mărturii individuale, pentru a reflecta colectiv asupra situaţiei din prezent şi asupra viziunii pentru viitorul comunităţii timişorene, respectiv din Europa.
Vizitatorii sunt invitați într-o călătorie în timp, în Timişoara din zilele de 16-22 decembrie 1989. Tema contrastelor între lumină și întuneric este tratată subtil în expoziţia permanentă realizată de către arh. Silvia Tripșa, un adevărat rollercoaster emoțional. Din Timişoara, vizitatorii continuă în alte oraşe ale României, înapoi în timp în regiunea Banatului în care au avut loc deportări şi a cunoscut o rezistenţă acerbă la instaurarea dictaturii, dar şi într-o călătorie globală, pentru a înţelege contextul Războiului Rece. Expozițiile temporare, realizate cu sprijinul partenerilor internaţionali şi naţionali, plasează Timişoara în universul aspirațiilor europene. Lucrarea artistului Dan Perjovschi şi metodologiile de mediere culturală aplicate de către custozii și voluntarii noştri aduc publicul în contemporan cu întrebări esenţiale despre valori şi implicare civică. Vizitatorii părăsesc Memorialul bulversaţi şi inspirați în același timp, pentru a reveni iar şi iar atunci când simt nevoia să se reconecteze la curaj și solidaritate.
Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.