Expoziția “Ritual” de Maria Hadiji și Emil Sfera
Expoziția “Ritual” face parte din Festivalul Galactic Tick și este o pledoarie pentru creație și existență ca act ritual și de ce nu religios, constând în lucrări de pictură, acril pe pânză, dar și ulei, pouring, tehnică mixtă și modelaj ceramic sau sculptură-obiect.
Prin experienţa sacrului, spiritul uman a sesizat diferența între ceea ce se relevă ca fiind real, puternic, bogat şi semnificativ, și ceea ce este lipsit de aceste calități. Pe scurt, sacrul este un element în structura conştiinţei şi nu un stadiu în istoria acestei conştiinţe. Orice manifestare a sacrului este importantă, orice rit, orice mit, orice credinţă sau figură divină reflectă experienţa sacrului şi prin urmare implică noţiunile: fiinţă, semnificaţie şi adevăr.
În acest context, sfera creației este una fascinantă, creația este o restituire către univers, o datorie morală, socială, cosmică, artiștii sunt creatori, au o lume, doar a lor, un univers în care pot crea, se pot refugia, o bogăție care le aparține, o pot împărtăși cu ceilalți dar o pot păstra și pentru ei, ca o comoară de preț.
Despre artiști
Maria Hadiji este o artistă din România care expune colectiv în țară și în străinătate din anul 2017 și a avut prima sa expoziție personală în anul 2020. Lucrările Mariei au fost expuse în cadrul a peste 47 de expoziții de grup, colective și personale, constând în lucrări de pictură, artă decorativă modelaj ceramic și sculptură.
"Toate lucrările mele spun ceva despre mine, modul în care percep lumea și tot ceea ce mă înconjoară, o trăire de moment efemeră dar pe deplin conștientizată sau un sentiment mai trainic care își are un loc clar pe harta sufletului." (Maria Hadiji)
Emil Sfera este un pictor din Panciova, Serbia, care expune colectiv din 1990. Este laureat a două premii ale Salonului din octombrie de la Panciova, precum și a premiului pentru pictură din Voivodina pentru anul 2010 “Nađapati Kukac Peter“. Este membru al asociațiilor naționale și locale ale artiștilor plastici și a studiat la Paris în 1996 și 2003.
"Arta românească este plină de talente minunate și mari creatori care trec dincolo de România și îmbogățesc scena artistică europeană, în această măsură sunt mândru pentru că eu, ca român care trăiește în afara României, îmi prezint creativitatea la festival. Văd acest festival ca pe o nevoie urgentă de a aborda în sfârșit lucrurile esențiale reale și întrebările vieții și văd arta ca salvator al planetei și al rasei umane." (Emil Sfera)
Orar de vizitare: 4–9 septembrie 2023, Luni–Sâmbătă, orele 12:00–20:00
Locație: Centrul De Proiecte – parter, Str. Vasile Alecsandri nr.1, Timișoara