Atelierele de pictură intuitivă sunt susținute în datele de Vineri 29 martie, Luni 1 aprilie,Marți 2 aprilie, la Școala Gimnaziala nr.7 Sfanta Maria, de către facilitatorul specializat în art terapie- Oana Dorneanu și au ca obiective principale perceperea artei ca mod de autocunoaștere și explorarea și stimularea creativității.
Aceste ateliere pentru elevi reprezintă o oportunitate captivantă și benefică pentru dezvoltarea expresivității artistice, creativității și stării de bine a participanților. Ele sunt concepute pentru a oferi un mediu inspirat și deschis, încurajând explorarea liberă a imaginilor și a culorilor.
Desenul creat de o persoană reflectă particularități ale personalităţii. Poate evidenția pasiunea, tensiunea interioară, starea depresivă. De asemenea, poate scoate la suprafaţă traume neexteriorizate. Liniile, forţa cu care acestea sunt trasate, preferința pentru anumite culori, semnificația lucrurilor desenate pot furniza informaţii legate de trăirile persoanei. Art-terapia ne ajută să ne rezolvăm astfel conflictele și să eliminăm stresul, să trăim în armonie cu propria persoană. Aceasta poate fi soluția ideală în depresie, anxietate, stres, doliu, deces, boli cronice, probleme de sănătate mentală, abuz, furie, probleme relaționale, divorţ și stimă de sine scăzută.
Art terapia poate ajuta și la cunoaștere de sine și dezvoltarea personală, la rezolvarea anumitor blocaje în drumul către împlinire si autorealizare. De asemenea, art terapia poate ajuta la dezvoltarea creativității unei persoane și este un bun acces la inspirație și resursele creative personale.
Atelierele de pictură intuitivă pentru elevi nu numai că dezvoltă abilitățile artistice, ci și promovează starea de bine, colaborarea și expresia liberă, contribuind astfel la o comunitate școlară mai vibrantă și conectată. Astfel vom crea spații de manifestare artistică, unde culorile și formele prind viață sub pensulele copiilor participanți. Picturile capătă sens și adâncime într-un proces creativ care încurajează expresia liberă și unele dintre acestea vor avea șansa să fie expuse publicului în expoziția de final a proiectului.
Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart .
Participarea elevilor la atelierele din cadrul acest proiect contribuie la dezvoltarea unei personalități autonome și creative.
Scopul proiectului este stimularea creativității și îmbunătățirea stării de bine prin artă și cultură atât pentru profesori, cât și pentru elevi, prin diverse tehnici artistice (muzică, pictură, dans, video art) și oferirea de resurse interioare pentru a eficientiza educația emoțională, pentru a propune noi abordări pentru auto-exprimare și relaționare și a crește calitatea vieții, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor.
Într-un peisaj cultural modern caracterizat de tehnologie avansată și schimbări sociale rapide, proiectul este conceput pentru a adresa nevoile specifice ale comunității educaționale de a oferi, pe lângă ghidaj, transmitere de informații și creare de abilități, și contexte de exprimare artistică liberă. Proiectul are ca fundament preocuparea pentru dezvoltarea holistică a indivizilor, îmbinând elemente tradiționale și digitale pentru a oferi o experiență culturală amplă și diversificată.