Colaborarea inter-specii, pretext si context pentru a genera scenarii speculative pentru un viitor sustenabil. Dacă acordăm atenție evenimentelor ce se petrec în ziele noastre, observăm că biotehnologiile, Internet of Things, AI, robotica, Machine Vision sunt doar câteva dintre tehnologiile mai noi prezente și accesibile în realitatea cotidiană și care restructurează deja felul în care trăim.
Acest atelier propune metode creative de a explora implicațiile și consecințele noilor tehnologii asupra vieților noastre. Folosind ficțiunea ca punct de plecare, pe parcursul activităților vom crea scenarii speculative despre dezvoltarea viitoare a tehnologiilor și a raportului dintre acestea și mediul natural.
Totodată, atelierul va fi un cadru de discuții despre post-Antropocene, granițele dintre specii, precum și despre rolul artei și al designului într-o lume posibilă în care ierarhiile dintre specii dispar, încurajând reimaginarea categoriilor care constituie „realitatea”.
Floriama Cândea a absolvit secția de pictură a Universității Naționale de Arte în 2007 și programul de masterat Teoria și Practica Imaginii la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii). Instrumentarul ei de lucru cuprinde mai multe metode și tehnici. În general, atât conceptele cât și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică ce pot fi convertite în practici artistice – decelularizare, producere de materiale biocompatibile, procese chimice. Lucrările sale chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om și lumea naturală, dintre realitate și ficțiune.