Acum, imboldul e să trăim! Ediția Timișoara

O expoziție organizată în cadrul proiectului C4R (Cultures for Resilience [Cultură pentru reziliență]), de către tranzit.ro, în colaborare cu Atelier d'Architecture Autogérée (FR), Casco Art Institute (NL), Nethood (CH) și în parteneriat cu Asociația Minitremu (RO), sprijinit de Programul Europa Creativă prin Comisia Europeană.
 
 
O expoziție de cercetare, cuprinzând materiale documentare produse în cadrul activităților C4R, lucrări artistice și alte documente, legate de o înțelegere localizată a rezilienței. Prima ediție a expoziției a avut loc în iulie 2022 în București, deplasându-se la Sofia în septembrie 2022 într-o versiune adaptată cu câteva lucrări noi prezentate în premieră. A treia ediție la Timișoara prezintă o selecție de lucrări din edițiile anterioare, precum și noi contribuții care răspund contextului proiectului și cel al taberei Minitremu Art Camp #8 dedicată elevilor de liceu și studenților.
 
Noua iterare a expoziției dezvoltă diferitele înțelegeri ale conceputui de reziliență – legată atât de (im)posibiltățile de regenerare a naturii în contextul provocărilor climatice din vremurile curente, cât și de formele de organizare comunale din mediile rurale și urbane care încearcă creearea unor modele alternative de circuite alimentare și a unor forme de guvernare bazate pe o gândire și acțiune ecologice. Pe lângă cercetările existente, prezentarea include initiative și lucrări artistice dezvoltate aproape de regiunea Banatului: Healthy Places, un model co-plănuit pentru regenerarea verde și socială a unor spații comunitare din Timișoara, operat de Studio Peisaj; o lucrare a Nitei Mocanu care privește invazia curentă a gândacilor de scoarță cauzată de secete și care distruge gradual pădurile din Apuseni; cercetarea de lungă durată a Andreei Medar și a Mălinei Ionescu cu privire la scurgerea accidentală de apă din satul Racoți care a creat în timp o mini-deltă, fiind și principala sursă de apă potabilă pentru locuitori; sau vizite locale la gospodăriile ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești) în județul Timiș.
 
Expoziția este intenționată ca un spațiu informativ și de învățare, activat de artiștii invitați în cadrul Minitremu Art Camp #8.
 
Participanți:- atelier d’architecture autogérée, r-urban, nethood, tranzit.ro;- Alex Axinte, Bogdan Iancu, Monica Stroe, Alexandru Vârtej;- Casa semințelor, Grădina Urzica, GreenMogo, Ferma Țopa, Legumim/ Gastronaut, Ograda lui Luca, Sol și Suflet;- Delia Popa, Vlad Brăteanu, Eduard Constantin, Oto Hudec, Sorin Popescu, Anamaria Pravicencu, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Nita Mocanu, Roberta Curcă, Studio Peisaj, TerraPia;- Ovidiu Țichindeleanu;
- Atelier-grădină Crețești (Delia Popa), Carambach (Adriana Chiruță), Casa Jan Hála (Zuzana Janečková), Casa Luminii și a Informației (Matei Bejenaru), Casa Rădești (Irina Botea Bucan & Jon Dean), Drenart (Stoyan Dechev, Olivia Mihălțianu), Galeria Solar (Ariana Hodorcă & Albert Kaan), Inițiativa Muze. Gemüse (Maria Balabaș & Vlad Mihăescu), LATERAL AIR (Cristina Curcan, Lucian Indrei), Livada Rajka (Martin Piaček), Parc dendrologic Romanii de Jos (V. Leac), Reforesting project (Vasilis Ntouros, Dora Zoumpa), Rezidența Intersecția (Emanuela Ascari), Rezidența Lubenița (Daniela Pălimariu, Alexandru Niculescu), Siliștea Future Studios (Adelina Ivan, Ioana Gheorghiu, Virginia Toma, Ramon Sadîc, Robert Blaj, Vlad Brăteanu), Stația Experimentală de Cercetare pentru Artă și Viață (Dana Andrei, Edi Constantin, Valentin Florian Niculae), Studio Cultural Cecălaca/ Csekelaka (Oana Fărcaș); Asortymentna Kimnata, Raluca Voinea și Adelina Luft
 
În cadrul proiectului C4R, tranzit.ro a cartografiat practici ce redefinesc legătura cu spațiul rural, cu solul, cu natura, cu hrana și resursele naturale, precum și cu oamenii care trăiesc în orașe, căutând alternative sustenabile la stilul lor de viață.
 
Partenerii din cadrul acestui proiect au folosit o diversitate de instrumente de lucru: cartografiere antropologică și culturală, conferințe și ateliere, platforme digitale, pentru a sublinia forme de reziliență în societățile noastre, în Estul, Vestul și Nordul Europei, abordând subiecte precum circuitul hranei ecologice, materiale de construcție sustenabile, guvernanța bunurilor comune, comunități structurate în jurul gândirii și acțiunii ecologice, și nu în ultimul rând, inițiative artistice situate în natură sau în mediul rural.
 
Unele dintre aceste înțelegeri diferite ale conceptului de reziliență se vor regăsi în expoziția "Acum, imboldul e să trăim!" Parte a unui proiect aflat încă în desfășurare, expoziția propune un format de învățare, pentru a continua și aprofunda reflecția asupra subiectelor cercetate.
 
Pavilionul din Parcul copiilor / Riverside Pavilion, situat în Parcul Copiilor Ion Creangă în Timișoara a fost creat urmărind idea continuității unui spațiu public în interiorul unei clădiri, fără scări sau obstacole, în așa fel încât să existe o fuziune între interior și exterior.
Minitremu Art Camp este o tabără de vară anuală dedicată elevilor de liceu de la școli teoretice, reale, sau vocaționale și studenților din primul an de facultate.
 
Mulțumim Primăriei Municipiului Timișoara pentru spațiu.
 
 
Evenimentul face parte din „În afara școlii” o componentă a traseului Orizonturile Cunoașterii (alături de Kinema Ikon, Asociația Foc și Pară / Indecis și Asociația Doar Mâine) din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
 
Imagine: Adreea Medar & Mălina Ionescu, Livada Mare, 2022, captură video.

Expoziția „Acum, imboldul e să trăim! Ediția Timișoara” oferă contextul taberei Minitremu Art Camp #8

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiectul este sprijinit de Programul Cultural din cadrul Europa Creativă.
ERSTE Foundation este partenerul principal tranzit.ro

Titlul expoziției este preluat din materialul despre Ferma lui Luca, de Alex Axinte.
Imagine: Adreea Medar & Mălina Ionescu, Livada Mare, 2022, captură video.


Parte din

În afara școlii 2023

În afara școlii 2023