Limba: engleză
Participanții se pot înscrie via email: minitremu (at) gmail.com
Materialele necesare realizării cărților de artiști și zine-ului sunt asigurate, iar masa de pranz, ceai sau cafea sunt incluse.
Imagine: Desen de Nadira Husain și Krishan Rajapakshe.
_____________
*foundationClass este un program de educație artistică al Academiei de Artă și Design Weißenesee din Berlin. Este conceput pentru cei care au experimentat dezrădăcinarea sau au fost nevoiți să migreze, fiind centrat pe comunitatea BIPoC (Black, Indigenous & People of Color). Scopul nostru principal este de a deschide accesul la educația în domeniul artei și designului, pentru persoanele care nu au acces la universitățile de arte din Germania.
Venind la Timișoara pentru câteva zile, am dori să reflectăm cu voi asupra problemelor legate de incluziune și acces la educația artistică în propriul vostru context. De asemenea, ne-am dori să experimentăm împreună acele metodele artistice ce pot deveni instrumente pentru a face ceva vizibil, pentru a spune povestea cuiva, pentru a revendica sau pentru a transforma.
Îți poți dori să intri într-o instituție și să o transformi din interior, dar poți rămâne și în afara ei, pentru a-ți crea propriile tale structuri.
Atelierul „Ochiul în care trăiesc” este o propunere pentru o perspectivă, pentru un unghi de abordare care să adreseze discursurile artistice bazate pe subiectivitatea noastră. Narațiunile noastre, amintirile noastre, termenii noștri, individualitatea noastră, lucrurile comune și moștenirea noastră... ceea ce contează pentru noi. „Ochiul în care trăiesc” este privirea poziției noastre. Cum vrem să vedem societatea? Cum creăm societatea este în mâinile noastre.
Atelierul este o invitație deschisă pentru a-ți explora realitățile, propria subiectivitate, angajamentele și ceea ce contează pentru tine și pentru a-ți poziționa așteptările sub forma unei cărți colective de artiști, reflectând asupra pedagogiilor artistice, la care fiecare dintre voi va contribui.
_____________
„Expresia carte de artist se referă la publicații care au fost concepute ca lucrări de artă în sine, spre deosebire de o „carte de artă”, catalog, album sau monografie care tind să prezinte opere de artă create în alt mediu. Aceste proiecte sunt în general ieftine, adesea produse în ediții mari și sunt disponibile în mod democratic. Cartea este un mediu care permite ca lucrările unui artist să fie accesibile unei mulțimi de oameni în diferite locații în orice moment dat.” - Printed Matter, Inc., organizație globală non-profit, dedicată diseminării, înțelegerii și aprecierii cărților de artiști și a publicațiilor conexe.
_____________
Nadira Husain (she/her), este profesor și mentor la *foundationClass începând din 2017, predând în principal pictură, pictură extinsă și desen. Practica ei artistică explorează prin forme vizuale problemele legate de postmigrație, transculturalitate și hibriditate culturală. Pe lângă *fC, este profesoară invitată la UdK, unde predă împreună cu Marina Naprushkina. În plus, este implicată în mod regulat în inițiative și proiecte colective de auto-organizare care urmăresc să opereze în domeniul artei din perspective antirasiste și intersecționale. Provine dintr-un mediu multicultural -indian, musulman și francez.
Krishan Rajapakshe (they/them), este artist și designer. S-a născut și a crescut în Sri Lanka, în prezent fiind stabilit în Berlin. Ca artist, desenele și practicile sale de design sunt negociate prin producerea de imagini cu contra-narațiuni și traducerea lor în formate de publicare în contextul migrației. Este educator în artă și design la *foundationClass din 2019 și a predat ca profesor invitat la Academia de Artă Weißenesee din Berlin în anii 2021/22. Vede în practicile artistice colaborative modalități de a face politică și prieteni și de a a face din estetică un bun comun. Este unul dintre membrii fondatori ai revistei Zick, publicată în Dresden, al colectivul ColourfulVoices din Berlin și membru al colectivului *foundationClass.
______________
+ Parteneri: Synopsis Media, Beta - bienala timişoreană de arhitectură, P.U.N.C.H., Inspectoratul Școlar General al Județului Timiș, Liceul Jean Louis Calderon, Școala Gimnazială nr.1, Identity Education, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I din Timișoara, Casa Jakab Toffler, Fundația ARTeast / B5 Studio, Magma Contemporary Medium, Art Basics for Children (ABC Brussels), Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, Tranzit.ro, Asociația Contrasens, Aethernativ Cafe, Studio Peisaj (listă deschisă)
++ Parteneri media: Iscoada, Scena 9, Revista Arta, Gen revista, West City Radio