Despre Timișoara

Municipiul Timișoara, numit și „capitala” provinciei istorice Banat, este reședința județului Timiș și centru cultural și economic al zonei de vest. Cu o populație de 306,462 de locuitori, frumosul oraș de pe Bega și-a păstrat de-a lungul timpului reputația de oraș antreprenorial, occidental, transfrontalier și tânăr.

Orașul a fost construit peste o cetate romană antică, iar prima atestare documentară datează din secolul XII. Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin și Fabric. Arhitectura variată, influențele barocului Vienez și multitudinea de parcuri au adus Timișoarei, renumele de „Mica Vienă” și de „Orașul parcurilor”.

Între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune, admirat pentru excelența artistică în muzică, literatură, pictură, sculptură și arhitectură, cât și pentru inovațiile sale tehnice și științifice.

Chiar și înainte de 1989, în mijlocul epocii Războiului Rece și a regimului totalitar, Timișoara era considerată o urbe experimentală, ingenioasă și la modă, inclusiv datorită formației rock Phoenix și Grupului Sigma. Era singurul loc din țară în care artiștilor li se permitea să dea reprezentații în spații publice.

Este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului. De asemenea, credincioși ortodocși, catolici, evrei, protestanți, luterani, reformați, musulmani și de alte confesiuni își practică religia în pace și libertate. Sensul cuvântului „toleranță” a evoluat către „fraternitate”.

Timișoara este o intersecție importantă dintre destinații din Europa, având pe o rază de 600 de kilometri șapte capitale importante din Europa Centrală și de Sud-Est: Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Zagreb,Skopje și București. Este totodată un important centru feroviar, canalul Begăi fiind cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al României.

Vizitează Timișoara
Vizitează Timișoara

Află mai multe despre orașul nostru

De ce Timișoara?

Uneori, schimbările mari încep la colț de stradă. În 1884, Timișoara a fost primul oraș din Europa continentală care a avut iluminat stradal electric. În 1989, scânteile Revoluției împotriva regimului Ceaușist s-au aprins pe străzile din Timișoara. În 2023, pe străzile Timișoarei – Capitală Culturală Europeană vom stârni o conversație necesară despre curaj și toleranță.

Pentru Timișoara 2023 vine cu o provocare: Shine your light – Light up your city! Putem ilumina orașul împreună prin curiozitatea noastră strălucitoare, dragostea pentru artă, respectul pentru diversitate și determinarea noastră de a face un pas înainte și de a lua o poziție pentru valorile noastre europene comune.

La ce să vă așteptați de la Timișoara?

Deschidere. Orașul cu peste 300.000 de oameni rămâne fidel spiritului său, găzduind în prezent 21 de culturi și 18 religii. În 2023, ar trebui să vă așteptați la sute de sărbători ale deschiderii noastre, de la spectacole de dans contemporan în curți ascunse până la instalații sonore în sinagogi.

Perspectivă. Orașul se mândrește și se inspiră din trecutul său – deoarece a găzduit prima bibliotecă publică cu o sală de lectură în Imperiul Habsburgic sau prima proiecție cinematografică – în timp ce explorează puterea transformatoare a culturii de a-și modela viitorul. Timișoara este un oraș prietenos și ușor de utilizat, cu peste 40.000 de studenți, un sector creativ vibrant și o serie de instituții culturale primitoare. În 2023, orașul va găzdui o serie de expoziții care vor pune în valoare figuri importante ale artei românești și europene, transformând în același timp piețele și parcurile în scene interconectate la nivel mondial.

Mirare. Bogăția texturii urbane, incluzând peste 10.000 de clădiri istorice, spații publice generoase și cartiere istorice cu identități distincte, combinată cu dezvoltarea coridoarelor albastru-verde de-a lungul Canalului Bega, face orașul atrăgător pentru familii, relocarea profesioniștilor din peste tot în lume, dar și pentru spiritele libere care traversează Europa cu rucsacul în spate. În 2023, veți putea explora orașul și moștenirea acestuia în timp ce vă bucurați de un concert pe malul râului sau vă veți parca scuterul la următorul spectacol în aer liber.

Încă trei motive pentru a reveni la Timișoara 2023

În timp ce orașul nostru este deja o destinație interesantă și primitoare pentru călătorii de afaceri sau de agrement, în 2023, titlul de Capitală culturală Europeană ne oferă un nou set de motive pentru a străluci. Parcurile noastre luxuriante de-a lungul râului Bega și spațiile publice generoase vor găzdui o gamă largă de evenimente, de la concerte la teatru imersiv, în timp ce curți ascunse sau instituții de prestigiu vor prezenta colaborări între artiști sau artiști europeni și locali. Pe lângă spectacolele și expozițiile care vor fi destul de imposibil de ratat, iată o scurtă listă de motive (pentru dumneavoastră) pentru a ne menține pe lista de priorități.

Fuziune. Pentru 2023, așteptați-vă să extindem definiția multiculturalității locale cu subculturi și contraculturi: de la nomazi digitali la curatori și tehnicieni vegani, de la cei care merg la festivaluri boeme la producători de filme. Dacă doriți să experimentați 50 de nuanțe de accent englezesc, nu căutați mai departe de orice terasă care se învecinează cu Piața Unirii. Dacă doriți să vedeți cum se îmbină patrimoniul cu berile artizanale respectând în același timp textura autentică a unui cartier istoric, nu ratați Piața Traian sau Piața Maria. Nu fiți timizi să cereți recomandări, să vă alăturați unei conversații sau unei deschideri pentru o expoziție de artă. Suntem un oraș prietenos și o capitală europeană a culturii ușor de utilizat.

Networking. Nu e nicio rușine să căutați oportunități și să vorbiți după aplauze. Timișoara este un centru emergent pentru arte contemporane, design, arhitectură, edituri, fotografie, proiecte de art-science și meșteșuguri, așa că 2023 este cea mai bună șansă de a aduna portofolii și cărți de vizită. Evenimentele recurente dedicate modei reciclate, editării independente sau festivalurile de tip boutique sunt cele mai bune locuri pentru a întâlni creatorii. Lăsați-i să vă ajute să descoperiți centre de coworking, spații conduse de artiști sau studiouri locale. Așteptați-vă să întâlniți artiști și antreprenori locali promițători, precum și să vă extindeți rețeaua în alte orașe românești și europene.

Plecând de pe drumurile bătute. Timișoara 2023 poate fi și o scuză perfectă, dacă e nevoie, pentru a explora regiunea. Unele dintre evenimente vor avea loc în sate și orașe din apropiere, cum ar fi Dumbrăvița, Lugoj, Jimbolia, Arad, dar anul Capitalei Europene a Culturii vă va oferi și ocazia de a descoperi câteva nestemate neașteptate ale artei contemporane în orașul post-industrial Reșița sau în comunitățile artistice din satele instagramabile din Caraș Severin. Pe de altă parte, am proiectat programul nostru descentralizat pentru a onora o hartă culturală complementară a orașului, creând scântei culturale în cartiere latente, dar fermecătoare, oferind în același timp context și conținut contemporan cartierelor istorice ale orașului.

Newsletter

Cele mai importante evenimente din oraș.
În inbox-ul tău, săptămânal.