Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără a cărei menire este de conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția noastră și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național, dar și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale, conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR.
Muzeul propune cunoașterea și investigarea trecutului într-o abordare conservatoare îmbinată cu una non-formală. Proiectele propuse îmbină noile media și tehnologii cu abordarea metodologică a pedagogiei muzeale. Instituția a dezvoltat un discurs muzeal de tip expoziții spontane și itinerante cu o participarea publicului. Scopul vizează transformarea privitorului, atragerea publicului ca participant direct în cadrul instalațiilor muzeale.
Muzeul a inițiat din 2021 o serie de proiecte hibrid care îmbină muzeografia clasică cu noile tehnologii: instalații stradale interactive, expoziții imersive cu componentă teatrală participativă și, mai ales, folosirea elementelor digitale în interacțiunea cu publicul.