Bienala Art Encounters 2023 | Muzeul Național de Artă Timișoara

Cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters - My Rhino Is Not a Myth. art science fictions este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni. Bienala se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, între 19 mai -16 iulie, și va activa 15 spații expoziționale în multiple locații din oraș.

Despre locație:

Muzeul Național de Artă Timișoara oferă o perspectivă largă asupra moștenirii Banatului din ultimele două sute de ani, ca urmare a confluenței tradiției balcanice post-bizantine și a limbajului inovator al artei baroce europene, adusă în regiune de Reforma Catolică. Din 2006, Muzeul Național de Artă Timișoara este găzduit de Palatul Baroc ca instituție independentă care găzduiește următoarele colecții: Colecția Europeană de Arte Plastice (Renaștere și Baroc), Colecția Europeană de Artă Decorativă, Colecția de Artă Banat (secolul 19, pictură de șevalet și colecție de icoane), Colecția de Artă Modernă Românească, Colecția Corneliu Baba, Colecția de Artă Contemporană. În ultimii ani, au avut loc o serie de îmbunătățiri la securitatea, protecția împotriva incendiilor și climatizarea muzeului, ceea ce permite Muzeului Național de Artă Timișoara să asigure condiții excelente de siguranță și expoziție pentru evenimentele planificate în 2023.

Despre Expoziție: 

În 1515, Albrecht Dürer a creat celebrul Rhinocerus ca răspuns la o întâlnire extraordinară: primul rinocer care a călătorit pe continentul european încă din antichitate. Dar Dürer nu a văzut niciodată animalul descris. Ganda, pe numele său din Gujarat, s-a înecat înainte de a ajunge la destinație. Călătoria sa în jurul lumii a trasat o traiectorie geopolitică și ne-a reamintit că istoriile explorării și descoperirii au fost umbrite de povești mai puțin cunoscute, legate de exploatare și violență. Alături de alte opere de ficțiune, cum ar fi piesa de teatru absurd a lui Eugène Ionesco intitulată Rinocerii, bienala urmărește poveștile inspirate de Ganda, revendicând jocul imaginativ al științei și al artei într-o lume încâlcită, marcată de transformări ecologice și sociale.de purificare și procesele de transformare fac invizibilul vizibil, punând la îndoială perspectivele dominante și invocând ceea ce adesea nu este ascultat.


Artiști: Megan Dominescu, Sahil Naik

Echipa curatorială: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Adrian Notz, Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu


PUNCT DE INFORMARE – Fundația Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C

Programul tuturor spațiilor expoziționale:
Miercuri – Duminică, 12:00 – 20:00

Programul Muzeului Național de Artă Timișoara:
Miercuri – Duminică, 13:00 – 21:00

*Intrarea liberă, dacă nu se specifică altfel
**Acest program poate suferi modificări în perioada următoare, vă rugăm să verificați actualizările de pe site-ul nostru la: 2023.artencounters.ro
*** Pentru programări contact@artencounters.ro / 0792 310 052

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, TAZZ, MEWI și Dacoart.

Parte din

Bienala Art Encounters: My Rhino is Not a Myth. art science fictions

Bienala Art Encounters: My Rhino is Not a …