De cele mai multe ori, străbatem orașul fără să-l trăim, fără să-l conștientizăm. Dincolo de un spațiu fizic sau o unitate administrativ-teritorială, orașul este o multitudine de lucruri cu care construim legături emoționale, de care ne atașăm, adesea fără să ne dăm seama.
Într-un proces de distrugere creativă, pornind de la fotografii ale locurilor care ne sunt dragi, atelierul Reconstruiri urbane emoționale reprezintă un îndemn la locuire, o modalitate de a experimenta altfel spațiile în care trăim zi de zi și de a ne da seama care sunt elementele cheie ce le fac de neînlocuit pentru fiecare dintre noi, acele elemente fără de care am suferi dacă ar fi distruse.
Pe lângă această explorare conceptuală și narativă, vom explora împreună două fațete ale aceleiași monede: experiența constructivă (în cazul nostru, va lua forma laboratorului fotografic în care, plecând de la lumini, construim optic și chimic imagini) și cea distructivă, în care vom recompune ceea ce vedem prin intermediul unui proces foto-chimic numit mordancage, tehnică hibridă prin care emulsia fotografică argentică este separată de suportul de hârtie și putem reconstrui mecanic imaginea fotografică și, extrapolând, percepția și imaginea pe care o avem despre oraș.
*** Atelierul se adresează tuturor tinerilor cu interes pentru activism de mediu, indiferent de pregătire. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere.
LOCURILE PENTRU ACEST ATELIER S-AU OCUPAT
PROGRAM
Ziua 1
11 ~ întâlnire la Observatorul Seismologic Timișoara (str. Glad nr. 59, Timișoara)
11 – 11:30 ~ tur ghidat al observatorului
11:30 – 13 ~ Prezentarea proiectului, prezentarea participanților și ai artiștilor și începerea atelierului – Prezentări teoretice
13 – 14 ~ pauza de masă
14 – 17 ~ Atelier partea practică (ceai, cafea și gustări)
17 ~ Încheiere atelier, discuții libere și rămas bun
Ziua 2
11 ~ întâlnire la Observatorul Seismologic Timișoara
10 – 13 ~ continuare atelier
13 – 14 ~ pauza de masă
14 – 16 ~ Încheiere atelier, discuții libere și rămas bun
Sabina Suru este artistă multimedia, cofondatoare a asociațiilor culturale Marginal, Qolony și Allkimik, respectiv a VAGon – spațiu in(ter)disciplinat, artist-run în cadrul Atelierelor Malmaison. Practica ei se construiește în jurul fotografiei și holografiei argentice, alternative și experimentale, respectiv a filmului și instalației, și încorporează elemente și concepte din știință (chimie, fizică, optică). Lucrările ei adresează problematici legate de mutații identitare instrumentate de tehnologie, obiectificare și memorie exografică. Lucrează în echipe transdisciplinare alături de artiști vizuali, coregrafi și performeri, cercetători sau programatori. Cele mai recente proiecte ale ei implică holografie și dans contemporan, inteligență artificială și instalație video generativă, respectiv diverse abordări post-digitale asupra fotografiei și filmului.
Andrei Tudose este artist multimedia și curator cu focus asupra zonei art & science/ technology și manager cultural, co-fondator al VAGon – spațiu in(ter)disciplinat și al Asociației Culturale Marginal. Cu background în cercetare de marketing, sociologie și studii vizuale, practica lui artistică mizează pe o abordare transdisciplinară, la granița dintre artă, științe sociale și tehnologie, provocând publicul să ia o poziție participativă. Proiectele lui abordează tematici legate de identitate digitală, surveillance, inteligență artificială și relația dintre om și spațiu, în colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, tehnologie, video și sound design.