Luminiţa Alexandru este scriitoare şi pedagog ludic, membră a SCBWI – Society of Children's Book Writers and Illustrators. A debutat cu un grupaj de poezii în anul 1985 în revista „Ateneu“ şi editorial în 2014, cu o carte de poveşti în limba engleză, „Yummy Stories“.
A publicat poezie, proză scurtă şi eseu în reviste şi antologii precum „Zburătorul“, „Timpul“, „Calende“, „Caiete botoşănene“, „Arca“, „Porni Luceafărul... “ şi „Dilema“. A fost corespondent literar pentru „Zburătorul“ şi una dintre forțele creative din nucleul ziarului „Ore studenţeşti“ și al suplimentului cultural „Axis“, publicații ale studenților din Iași.
Luminiţa a dobândit experienţe suplimentare în jurnalism prin munca sa ca redactor al cotidianului „Opinia“ şi al săptămânalului „Impact“ din Iași, apoi ca realizator de emisiuni radio la „RTV Europa Nova“ Iași şi music business consultant pentru „Capital“. A colaborat şi cu revista FHM, apoi a dezvoltat câteva proiecte de management cultural. În perioada sa din showbiz, a produs sute de evenimente inedite şi a fost brand manager al trupei Mandinga.
Ca scenaristă, a creat 14 albume de teatru fonic și mai multe serii de desene animate educative. A realizat și scenariul spectacolului „Mandinga & Friends“, prezentat cu succes la Teatrul Bulandra în anul 2005. Din 2022 scrie scenarii pentru benzi desenate. Albumul BD „Zgripţuroiul din dulap (şi alte fabulaţii)“ realizat în colaborare cu Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va fi lansat la Timişoara pe 18 noiembrie 2023.
În domeniul literaturii pentru copii, Luminiţa Alexandru a publicat 9 cărți şi are în lucru multe alte proiecte. „Yummy Stories / Poftă de poveşti“ (Create Space / Copilul Verde, 2014) este prima sa carte pentru copii – a fost premiată la nivel internațional și expusă la Miami Book Fair. „Barbazuc, magicianul cuvintelor“ (Copilul Verde, 2019) reprezintă primul kit de dezvoltare personală pentru copii creat în România, iar „Un puşti genial şi un porc cu papion“ (Shelfie, 2022) este primul roman grafic hibrid autohton. Luminiţa a mai semnat și primul ghid profesional din industria muzicală românească, intitulat „Tot ce trebuie să știi despre industria muzicală din România“ (Box Office, 2001) şi a contribuit la volumul colectiv „Mass media și educația“ (Spiru Haret, 1996).
A primit numeroase premii, printre care: Best Picture Book (Ages 4-8) – Beverly Hills International Book Awards 2015, Silver Medal (Children – Educational) – Readers’ Favorite International Book Awards 2015, Marele premiu – Concursul naţional de creaţie literară „V. Voiculescu“ 2000, Premiul Revistei „Ateneu“ – Festivalul „Porni Luceafărul…“ 1994, Premiul al III-lea – Concursul de proză scurtă „Liviu Rebreanu“ 1994, Premiul revistei „Timpul“ – Concursul de poezie „Junimea“, ediţia a II-a 1994 şi altele.
Pe lângă contribuțiile sale în domeniul literar, Luminița Alexandru s-a dedicat și educației, aducând inovație în procesul de învățare. Ca pedagog ludic și edutainer, a susținut sute de ateliere de învățare experiențială, creativitate, storytelling şi jurnalism în grădinițe, școli și tabere.
Cel mai nou proiect al Luminiţei este „Bookmaking Extravaganza“, un show pop-up inedit realizat în colaborare cu ilustratorul Alexandru Ciubotariu. Premiera acestui show va avea loc pe 18 noiembrie, la Cărtureşti Operei din Timişoara. Cei doi artişti şi-au propus să reîmprietenească copiii cu lectura, prin crearea de cărţi amuzante şi evenimente atractive. Pe masa lor de lucru se află şi alte cărţi care vor fi lansate în 2024.