Pe 29 septembrie 2023, Spotlight Heritage Timișoara este parte din Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 unde a pregătit patru locații diferite, deschise pentru public: Muzeul Tehnic UPT- ExperimentariumTM, Hala de Roboți (Campusul UPT, Corpul D, Blvd. Vasile Pârvan), Muzeul Național al Banatului și Nokia Campus.
Toate locațiile sunt deschise începând cu ora 18:00 până la ora 24:00, exceptând expoziția din Muzeul Național al Banatului, care va fi deschisă până la ora 22:00.
În cadrul Festivalului Digital, vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu o lume real-virtuală complexă, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație care prezintă repere ale Timișoarei. Vor fi purtați prin istoria a 5 cartiere istorice, devenind turiști virtuali ai orașului cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuală. Publicul poate interacționa și experiment aceste experiențe imersive în toate locațiile deschise: Muzeul Tehnic UPT-ExperimentariumTM, Hala de Roboți (Campusul UPT, Corpul D, Blvd. Vasile Pârvan), Muzeul Național al Banatului și Nokia Campus.
Pe lângă demonstrațiile de realitate virtuală și mixtă, Spotlight Heritage Timișoara va prezenta și o serie de instalații digitale realizate de colaboratori români și internaționali, care aduc patrimoniul Timișorean într-o nouă lumină.
Hala de Roboți
(Campusul UPT, Blvd. Vasile Pârvan) - Traseul Artă
În Hala de Roboți vizitatorii pot descoperi Canalul Bega prin intermediul unei instalații digitale realizată de artista norvegiană Ingrid Bjørnaali și artistul român Marius Jurca (13m10j). Instalația va oferi o experiență deosebită, prin intermediul căreia utilizatorii vor putea explora canalul într-un mod complet nou, folosind tehnologii digitale de ultimă generație.
Cu tehnologia legată de cartografierea și capturarea monumentelor și siturilor antropocentrice cei doi artiști au adus la viață scanările 3D înghețate în timp prin animarea virtualului rezultat în lucrarea Ecourile Bega/ Bega Echoes.
Totodată, prin lucrarea de realitate virtuală Patrimoniul Canalului Bega realizată de studenții UPT, participanții vor avea ocazia să descopere poveștile oamenilor și informații despre biosfera din jurul Canalului Bega folosind tehnologii digitale de ultimă generație, acompaniați de versurile poetului Robert Șerban pentru a crea o atmosferă de neuitat.
Muzeul Tehnic UPT
ExperimentariumTM - Traseul Știință
Muzeul Tehnic UPT prinde viață și aduce publicului o serie de instalații digitale unice, realizate de către artiști, colaboratori și studenți și profesori ai UPT pentru Timișoara!
Vizitatorii pot descoperi Timișoara prin diferite demonstrații de XR marca Spotlight Heritage, reprezentate de instalații interactive, care combină imagini și povești documentate într-o structură de prezentare inovatoare. Aceasta suprapune vizualurile tipărite cu spații interactive prin intermediul diverselor tehnologii, inclusiv ecrane tactile, aplicații mobile, realitate virtuală (VR) și augmentată (AR), precum și aplicații mixte (XR).
Tipare ale poeziei este o altă instalație digitală de care publicul se poate bucura. Realizată de artistul Marius Jurca (13m10j), aceasta este o instalație interactivă cu software personalizat prin care orașul Timișoara este descoperit prin poezie și culoare! Această instalație este un proiect interactiv care are la bază poezii create de scriitorul Robert Șerban, sub titlul „Poeme despre Domnișoara Timișoara", parte din proiectul Patrimoniul sub reflectoare.
De asemenea, în Muzeu va fi amplasată și instalația Physic AI Garden. Această instalație bazată pe Inteligență Artificială este realizată de Anna Dumitru și Alex May, în colaborare cu proiectul CAPABLE și cu Revolution BioArt organizată de către Romanian Science Festival. Instalația oferă o experiență interactivă unică pentru participanți. Utilizând cele mai noi tehnologii digitale, aceasta prezintă o grădină virtuală dinamică, în care plante și ciuperci virtuale cresc și interacționează unele cu altele și cum diferite medicamente pot afecta organismele organice și le poate influența dezvoltarea.
Muzeul Național al Banatului
„Expoziția Patrimoniu Sub Reflectoare – Lumi Paralele”, până la ora 22:00
Tot în seara de 29 septembrie, la Muzeul Național al Banatului, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, vizitatorii sunt invitați să facă o incursiune în timp și să descopere poveștile trecutului și ale orașului.
Este ultima șansă prin care aceștia pot să viziteze expoziția "Patrimoniu Sub Reflectoare - Lumi Paralele", fiind o oportunitate unică de a descoperi istoria și cultura Timișoarei prin intermediul tehnologiei. Vizitatorii vor fi purtați prin istoria a 5 cartiere emblematice, printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada socialistă.
Este ultima expoziție marca Spotlight Heritage Timișoara, iar participanții la cele două tururi pentru seara de 29 septembrie la ora 18:00 și la ora 21:00 vor descoperi și diverse instalații. Acestea utilizează tehnologii de realitate augmentată, virtuală și mobilă prin care pot descoperi poveștile din spatele exponatelor sau a diverselor locații din Timișoara și vor putea interacționa cu instalațiile imersive vizuale și auditive.
Nokia Campus
Spotlight Heritage Timișoara este prezent și la Nokia Campus, începând cu ora 18:00, până la ora 23:00, unde și aici va prezenta demonstrații de realitate virtuală și mixtă. Vizitatorii vor deveni turiști virtuali ai orașului și vor descoperi istoria, cultura și patrimoniul Timișoarei prin metode alternative inedite.
Toate instalații, locații și evenimente sunt integrate în Festivalul Internațional de Cultură Digitală cu demonstrații XR, parte a evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, alături de Noaptea Campusului Deschis, organizată și susținută de Campus Creativ UPT, care invită publicul timișorean să descopere campusul universitar al Universității Politehnica Timișoara într-un alt mod.
Nu rata ocazia să descoperi toate aceste instalații prin care poveștile Timișoarei sunt spuse într-un mod inedit, prin tehnologii digitale de ultimă oră. Pe 29 septembrie 2023 ne vedem la Muzeul Tehnic UPT, Hala Roboți (Campusul UPT, Corpul D, Blvd. Vasile Pârvan), Muzeul Național al Banatului și Nokia Campus, între orele 18:00 – 24:00 (până la ora 22:00, la Muzeul Național al Banatului) la o seară plină de interacțiuni digitale inovatoare, în care trecutul se îmbină cu prezentul.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.
Noaptea Campusului Deschis se desfășoară sub înaltul patronaj al Parlamentului European, un nou eveniment creat de Campus Creativ UPT de pus pe agenda activităților care merită explorate în programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Noaptea Campusului Deschis este un eveniment organizat de UPT și Liga AC, parte din Timișoara Capitală Culturală 2023, sub înaltul patronaj al Parlamentului European. Un eveniment powered by George/ BCR, supported by inEdu, CCOC UPT, CoderDojo Timișoara, Asociația OneSource, EUDRES, Nokia, Spotlight Heritage, Lights On și alături de Vitesco și TE - curiosity partner.
Credit Physic AI Garden: Anna Dumitriu și Alex May în colaborare cu Proiectul CAPABLE. Proiectul CAPABLE a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene, în cadrul acordului de grant nr. 875052. Materiale: Video generat pe calculator. Anul: 2023