Munca online și dispozitivele digitale: impactul asupra mediului

Impactul poluării asupra mediului nu mai poate fi negat. Dar dacă ne este relativ ușor să înțelegem cum fumul negru ce iese pe coșurilor centralelor electrice sau din țevile de eșapament au un efect negativ asupra calității aerului, este un pic mai greu să ne închipuim cum ceva virtual, o imagine, un email sau un videoclip vizionat ar putea avea același efect asupra mediului.
 
În condițiile în care transmiterea unui singur email lasă o urmă de dioxid de carbon în atmosferă, imaginați-vă impactul global al acestei activități! În anul 2023, vorbim de 350 de miliarde emailuri trimise pe zi.
 
Astfel, vă propunem să explorăm împreună cum activitățile noastre online precum streaming-ul, utilizarea rețelelor sociale sau trimiterea de emailuri contribuie la emisiile de carbon și la schimbările climatice. Dar nu ne oprim aici, deoarece vom discuta și despre practici de a ne reduce amprenta de carbon astfel încât să ne bucurăm de tehnologie, dar într-un mod responsabil.
 
Discuțiile vor fi conduse de către Florin Furdi, asociația INTERSECT.
 
Despre invitatul nostru:
IT-st de profesie, este preocupat de foarte mulți ani de protejarea mediului și dezvoltarea unei vieți sustenabile. Timp de mai mulți ani a fost consum'actor în parteneriatele de solidaritate ASAT, iar în anul 2020 participă ca membru fondator la înființarea asociației INTERSECT, organizație ce urmărește reducerea risipei alimentare și promovarea unor modele echitabile de producție și consum.
 
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 este un eveniment deschis publicului larg, pe perioada căruia organizatorii vor realiza materiale foto-video de promovare și informare, situaţie care va conduce incidental și la prelucrarea unor date personale reprezentând imagini ale participanților la eveniment. Prin prezența la 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒, participanții își dau implicit acordul pentru eventuala lor apariție în materiale foto-video publicate/distribuite de organizatori și partenerii acestora pe canalele proprii de comunicare și către mass-media.
 
Evenimentul este organizat în cadrul festivalului LA PAS – Festival de gastronomie artizanală, dezvoltat de asociația CRIES, cu finanțare din partea Primăriei Timișoara, prin Centrul de proiecte.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parte din

La Pas

La Pas