Se spune că suntem suma greșelilor noastre. A greși este omenește. Greșeala recunoscută e pe jumătate iertată. Dar ce înseamnă a greși în viață și a greși în artă? Care sunt greșelile care ne-au influențat creația și cum putem povesti despre ele? Există greșeli de neiertat în artă? Sunt greșeli de neratat? Mari artiști îmbrățișează deviza: don't be afraid to fail big. Cum putem să greșim semnificativ ca să ajungem la cele mai adevărate straturi ale artei noastre?

Între 23 și 29 octombrie, dramaturgul Peca Ștefan va conduce „Atelierul Greșelilor" la sediul Fundației Art Encounters, un proces creativ susținut prin bursa „Energie!” oferită de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în cadrul Power Station. Atelierul este deschis artiștilor rezidenți în Timișoara, indiferent de ramura artistică în care activează și își propune să ofere o săptămână de întâlniri artistice creative, multidisciplinare, axate pe proces, în care cei 5 participanți selectați vor genera, individual sau colectiv, idei și structuri de noi proiecte care pleacă de la povestea greșelilor care le-au transformat viața și creația. Contextul creativ al acestui proces – care are loc sub deviza de art encounter - va include și explorarea dimensiunii întâlnirii obiectului artistic cu publicul său, investigând posibilitățile și limitele unor abordări de storytelling participativ în felul în care ele pot fi prezentate. În cadrul sesiunilor de creație vor fi invitați și câțiva artiști locali relevanți care vor împărtăși din experiența greșelilor lor și a felului în care se raportează la relația cu propriul public. 

Săptămâna de atelier va începe luni 23 octombrie, de la ora 18 cu un Meet & Greet al participanților, urmat la ora 19 de (pseudo)prelegerea (anti)performativă nouameapiesă? susținută de Peca Ștefan, eveniment deschis publicului. În fiecare dimineață, între 24 și 28 octombrie vor avea loc întâlnirile creative, care vor începe la ora 10 și se vor termina la 14. Dumincă 29 octombrie publicul este invitat la prezentarea publică a proiectelor generate în cursul Atelierului, sub forma unui SafeToFail Party informal care se va desfășura începând cu ora 18. Ambele evenimente publice sunt gratuite.

Participanții vor fi încurajați să țină un jurnal de atelier pentru a înregistra gândurile, observațiile și inspirațiile lor pe parcursul săptămânii de creație. Dacă vor dori, aceștia pot alege să-și facă jurnalul public, împărtășindu-și experiența și procesul creativ.

Participarea în atelier este condiționată de disponibilitatea de a lua parte la toate întâlnirile de creație între 23 și 29 octombrie precum și de completarea formularului disponibil la peca.ro/atelierulgreselilor până la finalul zilei de 19 octombrie, 2023. În primul paragraf artiștii sunt invitați să împărtășească, pe scurt, povestea uneia sau mai multor greșeli personale care le-au marcat creația și/sau devenirea profesională. În al doilea paragraf pot să descrie ce și-ar dori să exploreze și să investigheze în cadrul "Atelierului Greșelilor", în contextul creației lor. Dramaturgul Peca Ștefan va selecta cei 5 participanți care vor face parte din atelier. Pentru mai multe informații și formularul de aplicație vizitați pagina Atelierului Greșelilor și Art Encounters. Participanții selectați vor fi anunțați pe 20 octombrie.

Atelierul se desfășoară în timpul expoziției de fotografie „Poetica politicii” a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate, Alexandra Croitoru, care prezintă o serie de lucrări realizate în colaborare cu Ana Conțu, Ioana Dumitrescu, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Cătălina Pintilie, Roberta Roată. Curatoriată de criticul și curatorul de artă belgian Sam Steverlynck, acest proiect a fost gândit ca un diptic expozițional desfășurat la Harlan Levey Projects din Bruxelles (10 iunie – 15 iulie 2023) și Fundația Art Encounters din Timișoara (21 septembrie – 28 octombrie 2023), în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

 

Această creație artistică a fost realizată printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

Parte din

Atelierul Greșelilor

Atelierul Greșelilor