100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo (scurtmetraje) | Heritage Film Festival

CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival anunță organizarea unor seri de proiecții de filme de patrimoniu. Aceste proiecții oferă publicului o oportunitate unică de a se cufunda în bogata istorie a cinematografiei. Filmele clasice reprezintă și niște capsule de timp inestimabile, capturând esența diferitelor epoci, culturi și curente artistice. Prin expunerea acestor bijuterii cinematografice, ne propunem să păstrăm și să celebrăm patrimoniul cultural al industriei filmului, permițând publicului să aprecieze arta și tehnicile de povestire care au modelat lumea cinematografiei.

100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo - Program de scurtmetraje

Durată: 77 min. 

Ion Popescu-Gopo a fost un grafician și animator român, dar și scriitor, regizor de film și actor. A fost o personalitate marcantă a cinematografiei românești și fondatorul școlii românești moderne de desen animat. A fost, alături de Liviu Ciulei și Mirel Ilieșiu, unul dintre puținii artiști români care au fost premiați la Festivalul de Film de la Cannes în secolul XX.

1. O scurtă istorie - 1957

Durată: 3 min 

O filmare de trei minute: Acest scurtmetraj românesc de animație din 1957, câștigător al Festivalului de Film de la Cannes, reușește cu abilitate și cu o expresie artistică incredibilă să condenseze întreaga narațiune a teoriei evoluției umane într-un scurtmetraj de zece minute. Nu numai atât, el anticipează în mod straniu cu câțiva ani triumful comunist al URSS, lansând primul om în spațiu.

2. Șapte arte - 1958

Durată: 11 min. 

Omulețul lui Gopo prezintă apariția artelor: pictură, sculptură, arhitectură, teatru, dans, muzică și cinematografie.

3. Homo sapiens - 1960

 Durata: 9 min 

Descriere: O să fie un filmuleț de 10 minute: Cu câțiva ani înaintea lui Kubrick în "2001", deși într-o manieră mai farsescă, Ion Popescu-Gopo prezintă evoluția unei creaturi ciudate numite om, de când a început să frece pietre de cremene până în zilele noastre, când a reușit să despartă atomii.

4. Intermezzo pentru o eternă iubire (1974)

Durata: 9 min 

Descriere: O dragoste eternă pentru o dragoste eternă: Omulețul află că Pământul este în pericol de moarte din cauza poluării. 

5. Energica (1980)

Durata: 9 min 

Descriere: "Energica" este un film de trei minute: Omulețul descoperă petrolul și inventează tot felul de mașinării, inclusiv o femeie-robot, pentru a-și satisface nevoile de consum.

6. Anima... Magic... Animagic (1980)

Durata: 8 min 

7. Cadru cu cadru (1981)

Durată: (81 min: 7 min 

8. Orgolii (1982) 

Durată: 5 min 

9. Tu (1983) 

Durata: 7 min 

10. Ucenicul Vrăjitor (1985)

Durata: 9 min 

Evenimentul face parte din: CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival se concentrează asupra explorării și celebrării cinematografiei ca o "Capsulă a Timpului". 

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

CineEuroConnect

CineEuroConnect