Acts of Trust











Proiectul Acts of Trust este o cercetare artistică pornind de la trei teme: sărutul, legănatul și concepte imaginative ce declanșează răspuns motric. Primele două, sărutul și legănatul, mă interesează atât ca și acțiuni cotidiene, care pot fi explorate în context spectacular, cât și din perspectivă psihologică și antropologică. Care este originea lor, dacă diferă de la o cultură la alta și de ce, ce efect are prezența sau absența lor asupra omului, sunt doar câteva întrebări la care voi încerca să răspund ca punct de pornire. Etapă care va fi realizată prin cercetarea materialelor și purtând discuții cu specialiști din domeniile de interes. În paralel cu aceste informații generale, voi desfășura interviuri cu un eșantion de circa 50 de persoane din diferite sfere și domenii, pentru a aduna și documenta experiențe de natură personală legate de aceste două subiecte.

Persoanele vor fi invitate direct sau prin recomandarea celor deja intervievate. Interviurile vor fi bazate atât pe un tip de discuție non-formală, cât și pe baza unor întrebări stabilite cu ajutorul psihoterapeutei cu care voi colabora, pentru o abordare cât mai deschisă și vulnerabilă asupra acestor teme delicate. Interviurile vor fi înregistrate video sau audio, iar materialul va fi folosit ulterior cu acordul participanților. Concluziile și informațiile obținute îmi vor servi drept sursă de inspirație pentru concepte/teme de mișcare, momente coregrafice, situații scenice și direcții pentru atelier.

A treia temă - concepte imaginative ce declanșează răspuns motric, mă interesează din perspectiva posibilităților de mișcare pe care le pot genera indicațiile, atât de natură concretă (mișcare care pornește din mâna dreaptă), cât și de natură abstractă (mișcare care pornește din frică). Ideea a apărut în urma unui exercițiu făcut sub îndrumarea coregrafei Gisela Muller, în timpul Academiei de Dans și Performance. În exercițiul propus ca și metodă de încălzire, exploram posibilități de mișcare prin indicații ce țin de părți ale corpului. Aceasta enumerație de indicații, care, la un moment dat, a căpătat ritm și a devenit poetică, m-a inspirat să scriu o listă de indicații concrete și abstracte în formă unui poem pe care îl văd explorat într-un performance. În susținerea acestei teme, îmi propun să cercetez subiectul ideokinesis care reprezintă o modalitate de a-ți îmbunătăți calitățile motrice prin folosirea imaginilor mentale și stă la baza multor tehnici de dans, precum limbajul Gaga, Fighting monkey și metoda Feldenkrais.

Ca și în cazul temelor anterioare, scopul acestei cercetări este de a găsi surse de inspirație pentru spectacol și atelier. Atelierul se va desfășura pe parcursul a 3 zile a câte 2 ore și va fi deschis tuturor nivelurilor de experiență cu mișcarea. Se va percepe o taxă în formă de donație pentru susținerea spațiului. Acesta se va axa atât pe elemente din cercetare, cât și pe exerciții și teme explorate anterior și personalizate pe direcția dorită.







Mariana Gavriciuc este coregrafă și interpretă originară din Republica Moldova, absolventă a programelor de licență și master din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București și a Academiei de Dans și Performance din cadrul CNDB. Trăiște și activează, în cea mai mare parte a timpul ei, în București și își adună experiență din colaborarea cu artiști naționali și internaționali în cadrul Centrului Național al Dansului București, Linotip-Centru Independent Coregrafic și a diverse teatre independente, precum Unteatru București, Reactor de Creație și Experiment Cluj, și de stat, precum Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova și Teatrul Masca București.

În anul 2020, a fost premiată de către Centrul Național al Dansului București pentru contribuția adusă la construcția dansului contemporan. Este una dintre fondatoarele grupului de creație ArtGenerator, co-fondatoare a Asociației Delazero, co-fondatoare a companiei de producție de film de dans GoldenBoi Screendance și membră al Asociației TANGENt.



























Această creație artistică/material jurnalistic a fost realizat/ă printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.