Atelierul de ecologie magică. Despre defamiliarizare, povești ciudate, talismane și ecologie.
„Atelierul a fost gândit ca un detur de la educația de artă prin meditație spre realismul speculativ (filozofie contemporană) prin practica de creare de obiecte cu o intenție magică spre ecologie.
Am ales acestă ciudată încrengătură de idei și practici pentru a ajunge într–o zonă a ambiguității percepției realității imediate umane și conțientizarea prezenței realității ființelor non-uman, ambiguitate întoarsă apoi pe toate părțile prin exerciții de scriere creativă, desen și cusut. Am ales în mod special cusutul datorită efortului care-l cere de concentrare și vizualizare (senzorial tactil), la care am adăugat și presiune intenției urmărite prin amuleta/obiectul textil realizat. De la început până la sfârșit jocul între concetrarea pe sine ca și corp viu, conștientizarea ambianței și a mediului înconjurător și practica artistică ca ecologie a fost întreținut subtil prin pașii urmați ca etape ale unui proces pedagogic încet (slow pedagogy). Slow pedagogies/ pedagogiile încete țin cont de ritmul fiecărut participant la educație, se dezvoltă în jurul ideii de te întâlnii cu lumea și de a întâlnii pe tine în această lume/relație cu lumea, focusarea pe corp și conștientizarea acestuia ca parte a lumii, o cunoaștere în profunzime cu toate riscurile care le implică, alegerea unor medote adaptate contextului fără constrângerea rezultatelor cuantificabile rapid, sunt ecologice și țintesc spre sustenabilitate, ale de multe ori strategii alterantive.”- Nita Mocanu
Minitremu Art Camp #8 este o tabără de artă contemporană anuală dedicată elevilor de liceu de la școli teoretice, reale, sau vocaționale și studenților din primul an de facultate.
__________
Nita Mocanu (n.1977) este artist vizual, profesor de arte la liceu și manager cultural. Lucrările ei de artă sunt legate de teme din zona psihologiei sociale, educației, ecologiei și filosofiei contemporane (noul materialism). Mediile predilecte sunt poezia contemporană,fotografia, arta video și instalația.Din 2012 este profesor de Procesare Computerizată a Imaginii la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, disciplină pe care a regândit-o și pe care a construit o serie de proiecte și activități dedicate adolescenților. Este fondatoarea Asociației Doar Mâine pentru artă, noi tehnologii, ecologie și comunitate. Scurtă selecție de locații și evenimente: Fundația Art Encounters, Timișoara , Borderline Art Space, Iași; Muzeul de Artă Arad; OK Center for Contemporary Art Austria, Linz; Műcsarnok Budapest; Galeria ODD, București; Casa Tranzit, Cluj; CreArt Europe, Network of Cities for Artistic Creation, Kaunas LT, Kristiansand NO, Aveiro, PT; Media Art Festival Arad; Bienala de Artă Contemporană Art Encounters Timișoara; Liminal Festival de Artă/Știință/Tehnologie; The New Dictionary of Old Ideas: AiR program MeetFactory Praga, CZ.