Atelierele de pictură intuitivă sunt susținute în datele de luni 15 aprilie, 13 mai și 20 mai, online, pentru profesorii din Colegiul Național Bănățean Timișoara și Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria, de către facilitatorul specializat în art terapie și psihoterapeutul Anca Ghearasamescu, asistent profesor la Formarea de Art Terapie acreditata de COPSI din cadrul Asociației Române de Terapii Expresive.
Cele trei sesiuni online oferă o introducere în utilizarea artelor vizuale ca mijloc de explorare și exprimare creativă. Participanții vor învăța cum să integreze tehnici artistice în activitățile cu copiii, dezvoltând astfel creativitatea și expresivitatea acestora.
La finalul celor 3 cursuri participanţii vor avea cunoştinţe de bază despre:
- identificarea situaţiilor în care pot introduce tehnici inspirate din artă în lucrul cu copiii (individual şi grup)
- construirea propriilor activităţi cu tehnici inspirate din artă
- utilizarea în scop personal a materialelor creative
- identificarea blocajelor creative la elevi și metode de a stimula creativitatea și depășirea blocajelor
- un mod de însoțire a elevului în a crea o lucrare originală
- găsirea propriei voci creative
Cele trei module au o pondere preponderent practică, cu unele aspecte teoretice. La final, profesorii vor avea un set de exerciții și activități individuale și de grup pe care le vor putea folosi la clasă, precum și tehnici prin care să poată crea propriile activități.
Teme abordate:
- Creativitatea – talent și/sau modalitate de exprimare de sine?
- Curiozitate și creativitate
- Abordarea fricii de a greși și depășirea prin creativitate
- Trezirea și creșterea creativității pentru susținerea educației
- Găsirea propriei voci vs. cooperare prin creativitate
Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.