Ecluze pe Bega 2024 // Port cultural " este un proiect pluridimensional ce își propune să continue povestea anului TM2023 din cadrul programului Capitalei Culturale Europene, prin proiectul finanțat de Primăria Municipiului Timișoara în cadrul programului GROW, finanțat de Centrul de Proiecte cu sume alocate de la bugetul Ministerului Culturii.
Obiectivul principal al Ecluzelor pe Bega a fost în anul 2023 contribuția la recuperarea culturii față de corpurile de apă, având un scop precis, acela de a recupera legăturile culturale, ecologice și economice dintre Timișoara și regiune. Reluarea navigabilității și dezvoltarea canalului Bega ca și coridor cultural prin activitățile desfășurate în calendarul Capitalei Culturale au fost componentele esențiale ale proiectului ce și-a îndeplinit indicatorii propuși inițial și pe care îi propunem ca suport pentru proiectele din anul 2024.
Ecluze pe Bega lasă moștenire un dialog deschis între specialiști, comunitate și administrație, aspect ce a avut un rol decisiv în formularea teoretică și aplicată a întregului proiect. Putem vorbi despre o nouă viziune pe Bega? Credem că da. Bega nu trebuie înțeleasă doar ca un corp de apă cu reglementări privind calitatea apei, a biodiversității sau a prevenirii la inundații. Bega de acum încolo poate fi înțeleasă ca și un râu continental ce reconectează culturile locale și poate oferi o infrastructură culturală și turistică prin redescoperirea componentelor ce au format-o și totodată au deformat-o iar Timișoara poate redeveni un port cultural european.
EpB 2024 propune o structură de activități culturale bazate pe cele 3 weekenduri in care frontiera este propusa spre deschidere de autoritățile locale și regionale, si unde anticipăm sosirea de ambarcațiuni din Serbia pe parcursul acelor zile. Plecând de la succesul evenimentelor din 2023, putem spune că anul 2024 are ca și obiectiv conștientizarea și mai mult a necesității realizării unei infrastructuri navale adaptate la caracterul și istoricul orașului precum și la particularitățile malurilor urbane și a biodiversității de-a lungul albiei în amonte și aval de Timișoara.
Ne propunem să marcăm trei locuri pe Bega, fiecare având particularitatea lui și însemnătatea în rolul navigabilității pe Bega:
- PORT CULTURAL TIMIȘOARA // D'arc Mal // Parcare bărci + Spectacol // Propunem realizarea unei marine provizorii în zona central a malurilor Begăi, între podurile Andrei Șaguna și Podul Traian, unde putem organiza o minima infrastructură de parcare a bărcilor și totodată organizarea unor evenimente de conștientizare a navigabilității și a rolului apei în viitorul calității vieții
- CENTRALA HIDROELECTRICĂ // LA TURBINE // La km 0 al navigabilității pe Bega propunem deschiderea întregului ansamblu și promovarea patrimoniului hidrotehnic și industrial în Timișoara precum și locul unde Bega își schimbă personalitatea sălbatică într-o ținută elegantă de oraș;
- PORTUL OTELEC // Promovarea culturii în localitățile limitrofe Begăi este unul din obiectivele noastre principale, iar Otelec ne-a demonstrate anul trecut că poate redevenii prima stație la intrarea în țară;
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.