Asociația Portic este o organizație care prin proiectele sale promovează educația indiferent de vârstă, arhitectura sustenabilă și creșterea gradului de implicare comunitară.
Cultterra (GR) – grupare de tineret din regiunea Thriasio cu sediul în Elefsina. Alcătuită în 2019 cu susținerea Eleusis European Capital of Culture 2023, echipa a creat cadrul pentru amplificarea vocilor tinerilor din oraș. Este un loc pentru reflecție, sprijin, schimb de opinii și idei, cu – și pentru – tineretul local.
Csingervölgy Nonprofit Ltd. (HU) – organizație a municipalității din Ajka din 2019 care se ocupă de promovarea orașului și împrejurimilor pentru protejarea identității culturale și a patrimoniului. În ultimii ani au alcătuit planuri de dezvoltare locală și turistică concentrate pe patrimoniul intelectual și industrial existent în zonă prin transformarea lui în scena pentru artiști și evenimente locale.
𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐤𝐚𝐠𝐞 | lucrări ale artiștilor 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐀𝐦𝐳𝐚, 𝐆𝐢𝐨𝐫𝐠𝐨𝐬 𝐂𝐡𝐚𝐭𝐳𝐢𝐩𝐚𝐧𝐚𝐠𝐢𝐨𝐭𝐢𝐬, 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐓𝐨𝐝𝐢𝐫𝐢𝐜𝐚̆, 𝐈𝐦𝐫𝐞 𝐓𝐨́𝐭𝐡, ambient sonor de 𝐄𝐫𝐢𝐤 𝐊𝐮𝐧
𝐂𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞: 𝐓𝐞𝐨𝐝𝐨𝐫𝐚 𝐓𝐚𝐥𝐡𝐨𝐬̦
Fabrikage este o expoziție multimedia, rezultatul unei colaborări între lucrători culturali din cele trei Capitale Culturale Europene 2023. Încercând să găsim puncte comune între locațiile și experiențele noastre, am dat peste ceva care a fost acolo tot timpul, chiar în fața ochilor noștri: industriile care au modelat orașele, ecosistemele lor și societățile din jurul lor.
Industriile din aceste zone au o istorie comună: au fost dezvoltate în jurul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu orașele și comunitățile crescând treptat în jurul lor. Apoi, în cazul Ungariei și al României, minele și fabricile au căpătat un nou statut pozitiv în timpul regimului socialist, minerii și muncitorii întruchipând idealul proletar al epocii. Începând cu anii 1990 și continuând până în prezent, zonele pline de viață de altădată au început să se degradeze și să se depopuleze din cauza închiderii în masă a minelor și fabricilor și a numeroaselor disponibilizări. Astăzi, viitorul acestor zone cândva înfloritoare este incert.
Expoziția își propune să abordeze în noi moduri patrimoniul industrial și istoria comunităților locale, explorând în același timp modalități de a readuce la viață aceste zone prin artă și cultură. Cele patru poziții artistice sunt prezentate în ordine, din anii 1960 până în 2024, oferind o perspectivă subiectivă asupra unei cronologii complexe.
Discuție cu artiștii Timișoara 7 iunie 2024 , 19:00, invitat Ion Barbu
Tururi ghidate Timișoara 16 iunie 2024 și 7 iulie 2024 cu arh. Maja Bâldea și arh. Gabriela Domokos-Pașcu
Vernisaje
04 iunie 2024 _ Timișoara _ 19:00
30 iunie 2024 _ Elefsina (GR)
06 iulie 2024 _ Ajka (HU)