Stații / Trasee

1
Remix ID
REMIX ID își propune să revitalizeze valorile universale arhaice multietnice (săsești, sârbești, evreiești, maghiare, bulgare etc.) într-o manieră contemporană, folosind tehnici new media, și să ofere publicului o experiență artistică nouă. Tradiție și contemporaneitate, simbol și grafică, ritm și pulsație – proiectul presupune o serie de intervenții sub formă de spectacole vizuale și performative în mediul rural și în cartierele Timișoarei.
Vezi evenimentele
2
Patrimoniul sub reflectoare
Patrimoniul sub reflectoare – Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, care suprapune patrimoniul în format digital cu cel fizic. Patrimoniul sub reflectoare – Timișoara sporește interesul publicului larg în cartierele istorice ale Timișoarei, marginale și neglijate, prin utilizarea tururilor ghidate și a poveștilor digitale, permițând localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă, să acționeze, să co-creeze și să internalizeze orașul. Este, de asemenea, un model de storytelling participativ crowdsourced menit să impulsioneze cetățenii și turiștii să-și transforme apetitul tehnologic în cultură.
Vezi evenimentele
3
Impuls
Artele spectacolului ca instrument de recuperare a spațiului public de la periferie și de coeziune socială. Începând din 2017, Impuls transformă spațiile publice de la periferia Timișoarei, experimentând noi conexiuni între urbanism, arhitectură și artele spectacolului. Programul transformă spațiile publice în zone de incluziune și combate etichetarea socială prin stimularea unor spectacole care implică toate tipurile de consumatori – de la copii la grupuri marginalizate și persoane cu dizabilități.
Vezi evenimentele
4
Cadre și forme
Programul are la bază un concept dezvoltat în vederea promovării dansului contemporan pe următoarele direcții strategice: dezvoltarea comunității de dans, implicarea diferitelor categorii de vârstă sau a profesioniștilor în activități de dans, intervenții în spațiul public – activarea zonelor periferice ale orașului, precum și explorarea regiunii mai largi (Banat, regiunea transfrontalieră) și diversificarea publicului, atragerea de noi audiențe prin eterogenitatea propunerilor artistice.
Vezi evenimentele
5
Dileme urbane / Orașul paralel
Traseul Dileme urbane / Orașul paralel este construit în jurul unor cartiere istorice care devin esențiale pentru memoria și conștiința publicului, cu toată istoria, semnificația și dimensiunile lor, documentate, cartografiate și intersectate, experimentate de către cetățeni–spectatori prin trasee și spectacole teatrale imersive/itinerante (Orașul paralel); cartierele și spațiile publice sunt, de asemenea, cele care generează și găzduiesc dezbateri (City Talks) și aduc bunele practici pe ordinea de zi (Civic Streams).
Vezi evenimentele
6
Vocile orașului
În perspectiva anului 2023, Teatrul Național Timișoara își propune să deschidă punți de legătură, prin teatru, între cultura românească și cea europeană, cu impact direct și imediat în comunitate. Programul va fi structurat pe 3 direcții - Focus, Atelier de identitate și Open the Words, care au ca scop: implicarea directă a localnicilor în actul artistic, stimulând formulele de exprimare personală și relațiile din cadrul comunității, identificarea de elemente specifice din cultura balcanică și recuperarea lor ca parte relevantă a culturii europene contemporane, respectiv facilitarea accesului profesioniștilor și al publicului european la dramaturgia contemporană românească.
Vezi evenimentele
7
Spații vii
Prin intermediul design-ului participativ și intervențiilor arhitecturale pentru cultivarea spațiilor comune, traseul Spații vii își propune să încurajeze publicul să fie activ și să își asume responsabilitatea pentru spațiul public și să promoveze ideea că orașul ne aparține și ne privește pe toți. O serie de intervenții participative în 2022 și 2023, activări urbane și publicații vor deschide o platformă de dialog pentru o politică de arhitectură publică centrată pe om pentru Timișoara.
Vezi evenimentele
8
Bright Cityscape
Bright Cityscapes este un program de experimentare și dezvoltare a inovării interdisciplinare și transdisciplinare prin conectarea culturii, creativității și tehnologiei. Scopul programului este de a înființa un laborator urban permanent și un hub de gândire pentru viitor în Timișoara și de a conecta creativitatea și cultura cu tehnologia, știința, învățarea, mediul și meșteșugurile pentru dezvoltarea ecologică a orașului. Cercetarea urbană și cea socială vor lua forma unor vizualizări, expoziții, instalații multimedia interactive și instrumente deschise pentru co-crearea orașului, activism urban și știință participativă.
Vezi evenimentele
9
ROD Festival
În tradiția caravanelor de film, ROD se desfășoară în aer liber în fața unui public care nu are acces la cinema, spectacole de teatru sau intervenții culturale; propune interacțiuni pe teme sociale, de memorie și de actualitate în spații neconvenționale, în aer liber, pentru comunități sau indivizi adesea ignorați, pentru grupuri izolate, dezavantajate, vulnerabile, instituționalizate – încercând să reducă decalajul dintre centru și periferie, dintre discursul mainstream și vocile rătăcite ale celor uitați. Festivalul ROD este însoțit de evenimente secundare și complementare, servicii medicale sau sociale gratuite sau ateliere de specialitate și creează condițiile necesare pentru generarea unui sentiment nou de comunitate și apartenență.
Vezi evenimentele
10
La Pas
Programul La Pas își propune să consolideze patrimoniul gastronomic prin respectarea principiilor specifice orașelor și comunităților durabile, dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, prin practici durabile pentru organizarea de evenimente culturale și turism, politici publice care favorizează modelele de dezvoltare durabilă și o cultură a solidarității și sustenabilității în rândul cetățenilor.
Vezi evenimentele
11
Incubatoare de energie
Promovarea spațiului public și a patrimoniului industrial ca resurse urbane prin evenimente temporare, precum Harababura Vintage Fair, Launmomentdat în parc, The Secret Garden, Sabotage Festival, Sit+Read. Independent Artbook Fair, Launmomentdat în curte.
Vezi evenimentele
12
Îndrăznește!
Europa cetățenilor nu are centru sau periferie. Cartierele Europei pot fi ușor împărțite prin frică, extremism, nedreptate socială și crize de tot felul. Dar cum arată societatea din care vrem să facem parte și cum putem contribui împreună la crearea ei?
Vezi evenimentele
13
Inside Locuri
Vezi evenimentele
14
Bright City
Vezi evenimentele

Newsletter

Cele mai importante evenimente din oraș.
În inbox-ul tău, săptămânal.