În afara școlii 2023

Proiectul constă într-o serie de evenimente care se concentrează pe dezvoltarea activităților colaborative ce creează puncte de intersecție între pedagogie și artă, și în special între artiști, studenți, educatori și persoane interesate de alternativele educaționale.


Prin aceste întâlniri se pot dezvolta noi instrumente de învățare prin care arta contemporană poate contribui la domeniul educației sub forma unor experiențe de dezvoltare estetică și colectivă, prin care copiii și tinerii pot intra în contact cu procese artistice care generează dialog și reflecție și pot fi sprijiniți să-și dezvolte propria viziune asupra vieții. 


Este o pedagogie care continuă tradiția educatorilor constructiviști, unde învățarea bazată pe experiența directă este obiectivul principal, iar arta și gândirea critică pot fi cel mai bine învăţate prin întâlniri informale cu artişti contemporani. 


Asociația Minitremu a inaugurat cu această ocazie un spațiu incluziv de cercetare și învățare colectivă, ce reunește într-un cadru informal experiența activităților proprii, alături de o varietate de resurse educaționale teoretice și practice.


Este un spațiu deschis și colaborativ, în continuă transformare, open source și work in progress, destinat întâlnirilor și dialogurilor pe teme de educație și artă, în care sunt celebrate inițiativele independente ce își aduc aportul lumii educaționale românești, și sunt așteptate contribuțiile viitoare.


Minitremu (un)learning Center funcționează ca expoziție permanentă, bibliotecă publică, spațiu de lucru și studio, agora și grădină, în dorința de a oferi o privire de ansamblu asupra schimbărilor recente din pedagogia artistică și de a provoca totodată metodele tradiționale de educație prin artă.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.