Spotlight Heritage Timișoara 2023 / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara 2023: Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022), toate cartierele anterioare și Giroc (2023), este inițiativa culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Spotlight Heritage Timișoara sporește interesul publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, inclusiv cele marginale și neglijate. Povestiri digitale care să stimuleze localnicii/turiștii să vadă, să audă, să simtă, să miroase, să guste, dar și să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul. Spotlight Heritage Timișoara este un proiect participativ de creare a patrimoniului cultural digital intangibil, externalizat spre public, care permite cetățenilor/turiștilor să-și transforme dependența de tehnologie într-o dependență de cultură și dependența de patrimoniu într-una de tehnologie.
În 2023, proiectul este dedicat cartierului nou introdus, Giroc, un cartier-dormitor din perioada comunistă și simțului gustativ, într-o metaforă a oglindirii lumii reale prin arta contemporană, a unui jurnal de familie și o introspecție asupra Revoluției din 1989 și a industrializării comuniste, prin selecții de antropologie orală.
Simțul gustativ va fi prezent prin experimente chimice de reproducere a gustului, de transpunere în lumea materială a gustului cafelei, ciocolatei și vinului, gusturile alese pentru anul 2023. Implicarea participativă va îmbina tururi ghidate și un festival internațional, cu spectacole complexe în care teatrul studențesc, muzica de autori bănățeni, inclusiv originală și dansul se vor îmbina cu poveștile patrimoniului intangibil și cu realitatea virtuală și augmentată.
Spotlight Heritage Timișoara 2023 – 5 cartiere, Giroc - Lumi paralele își dezvăluie poveștile prin mai multe straturi. O expoziție muzeală, expoziții stradale, site web online, aplicații mobile, aplicații de realitate augmentată, aplicații și demonstrații de realitate virtuală, concurs studențesc internațional International Spotlight Heritage Student Contest, spectacole de muzică, teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și tururi virtuale, precum și un catalog final și NFTs, festival internațional de realitate extinsă și cultură digitală International Digital Culture & Heritage Festival la Timișoara, St.Poelten (Austria), Grimstad & Trondheim (Norway), Budapesta și Vesprem (Hungary), Italia, Belgia și alte țări.