Conferința aduce o categorie diversă de vorbitori internaționali, din zona de patrimoniu și cultură digitală și parțial din universitățile partenere E³UDRES² (European Universities Alliance). Evenimentul se va desfășura în 17 februarie 2023, între orele 9:00-17:00, în Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (Bulevardul Vasile Pârvan, nr 2B, alăturat Bibliotecii Centrale a UPT) și online.
Un moment inovator în ecosistemului cultural digital timișorean va fi lansarea, în premieră în peisajul românesc, a NFT-ului (Non-Fungible Tokens) I Spotlight Heritage-Timisoara2023.
Pe lângă conferință, programul va îngloba o serie de evenimente care vor aduce sub reflector specificul orașului (tehnic - industrial - creativ). Programul va cuprinde un show XR în spațiile UPT (de ex. Experimentarium, Muzeul UPT), o expoziție cu experimente, care va expune alegoria celor 5 simțuri care au ghidat proiectul în fiecare an și va include și transmisii live a expoziției stradale Spotlight Heritage Timișoara din cartierul Giroc, puncte care vor stârni interesul trecătorilor asupra proiectului, îi va implica activ și invita la celelalte activități.
Participarea este liberă, pe bază de înregistrare: in-situ in sala Auditorium a Centrului de Conferințe UPT și online.
Despre conferință
Digital Culture & Heritage Talks își propune să ofere un spațiu pentru discuții despre tendințele și proiectele actuale legate de intersecția dintre practicile artistice și tehnologia digitală, cu un accent deosebit pe impactul în educație și comunitate.
Conferința reunește o serie de perspective culturale, educaționale, artistice, critice și științifice, oferind vizibilitate proiectelor recente sau aflate în desfășurare în diferite țări și contexte culturale.
Pe baza conceptelor proiectului Spotlight Heritage Timișoara și a programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, ne propunem să discutăm despre modul în care tehnologiile digitale au contribuit la crearea de noi teritorii și au stimulat diferite inovații în producția culturală, instanțe creative, practici curatoriale și spații muzeale.
În plus, având în vedere că sistemele de tehnologie digitală sunt, de asemenea, un concept de interacțiune socială și umană, se încearcă investigarea circumstanțelor în care universitățile, fundațiile și muzeele au formulat noi provocări și au deschis calea pentru noi dezvoltări educaționale și curatoriale.
Conferința este construită ca un eveniment hibrid cu participare fizică și online, în program fiind integrate discuții structurate, intervenții și demonstrații practice și în premieră, un Show XR. Grupul țintă este format din actori din domeniul industriilor creative, cel cultural, artiști, studenți, profesori din mediul academic și preuniversitar.
Conferința este elaborată ca o continuare a celor 7 Workshop-uri din ultimii ani ale Universității Politehnica Timișoara, dedicate competențelor digitale în industriile creative, a Conferinței Internaționale IAFeS NETTIES 2021, Cultură Digitală în Educație, Știință și Tehnologie și a proiectului Erasmus+ DigiCulture - Perfecționarea competențelor digitale și îmbunătățirea incluziunii sociale a adulților în industriile creative, într-un moment de interes din ce în ce mai profund pentru rolul Timișoarei în construirea industriilor creative.