COLLEGIUM. Acțiuni și lucrări artistice din anii 90: ateliere și prezentări cu Gavril Pop, Silvia Amancei și Bogdan Armanu

IP — Institutul Prezentului organizează programul de rezidenţe COLLEGIUM cu o componentă dedicată cercetării și rediscutării unor lucrări create de la începutul anilor 1990 în România, Serbia și Ungaria, împreună cu contextele acestora, urmărind colectivele artistice (temporare) și iniţiativele solitare ca soluţii pentru noi gesturi, uneori utopice la vremea lor.

Artiștii selecţionați care vor lucra în luna mai în Timișoara sunt: Gavril Pop (Timișoara), care cercetează activitatea grupului Alb16 (Simona Nuțiu, Sorin Vreme, Marcel Brăilean, Tiberiu Giucă și Ion Oprescu), și Silvia Amancei & Bogdan Armanu (Iași), care cercetează performance-ul lui Dan Perjovschi “The Appropriation (of Land) Committee” (1992). Artiștii vor susţine ateliere în perioada 15-25 mai și o prezentare în 27 mai.

Atelierele sunt deschise participanţilor cu vârste peste 16 ani, elevi, studenţi, artiști și profesioniști din domeniul cultural sau public cultural. Doritorii se vor putea înscrie prin completarea unui formular online la adresa https://forms.gle/GN33QcAnzkYqGVNU8

IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act”, în cadrul căruia are loc evenimentul, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunând un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.

Imagine: Artista Neda Kovinić din Serbia și studenți în Timișoara, 2022, în timpul unei intervenții în spațiul public pornind de la lucrarea Tristețea” (1992–1993) a Grupului ŠKART, fotografie de Andrei Vuia

Rezidențele sunt organizate în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „COLLEGIUM. O posibilă istorie a invizibilului”.

Parteneri: MV Sci-Art Center, Indecis

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parte din

Uncensored Act 2023

Uncensored Act 2023