Culture Quest #2 - Future Botany cu Andrea Palasti & Daniel Popovic

Ți-ai imaginat vreodată cum va arăta viața pe Pământ peste milioane de ani? Cum vor fi influențate plantele de mediu poluat, schimbările climatice, selecția naturală și impactul uman?  Te invităm la plimbare în ‘Grădina botanică a Viitorului’, unde explorăm povestiri speculative, evoluții neobișnuite și specii hibride, dezvăluind puterea plantelor într-o lume tehnologică în continuă schimbare.

Preluând rolul unui biolog speculativ și explorând domeniul evoluției speculative, vei avea ocazia să înveți despre diferite specii de plante și să propui scenarii noi, creative și speculative privind viitorul acestora. Îmbinând forme vizuale, comunicarea scrisă și verbală, vei crea/desena specii hibride, vei scrie povestiri științifico-fantastice despre plante și ne vei însoți într-o plimbare – un tur ghidat în viitor, prin noua ‘Grădină botanică a Viitorului’.


Atelierul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 20 ani. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere aici.

PROGRAM

Ziua 1
Ora: 10 ~ întâlnire la Stațiunea Tinerilor Naturaliști, (str. Rozelor nr. 3)
10 – 13 ~ prezentarea artiștilor, ai participanților și al conceptului
atelierului, studiul plantelor / începere atelier
13 – 14 ~ prânz la comun, siesta
14 – 17 ~ discuții libere și stabilirea temei, schițe și desene de lucru după studiul plantelor din proximitate, lucru în tehnica Cyanotype
17 ~ rămas bun, ne vedem ziua următoare!

Ziua 2
Ora: 10 ~ întâlnire la Stațiunea Tinerilor Naturaliști, (str. Rozelor nr. 3)
10 – 13 ~ continuare atelier, prezentări, discuții libere, lucru în tehnica Cyanotypie
13 – 14 ~ prânz la comun, siesta
14 – 17 ~ prezentarea lucrărilor în serele din Stațiune, urmat de discuții libere, impresii și sugestii de final, rămas bun!


Andrea Palasti, artistă vizuală & Daniel Popovic, cercetător, colaborează încă din 2014. Cei doi îmbină experiența Andreei în fotografie și pedagogie cu interesul lui Daniel pentru istorie și jurnalism. Proiectele lor colaborative devin vizibile prin expoziții foto, cercetări istorice, prelegeri ilustrative și ateliere participative, având ca scop promovarea unei înțelegeri subtile a lumii noastre. Practica lor se bazează pe cercetare și studii de caz concrete, investigând în instituții precum Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Grădina Zoologică Schönbrunn, Laboratorul de Cercetare și Dezvoltare Kincho din Osaka, Herbariul Muzeului Universității Kyoto și Muzeul Național de Știință și Natură din Tsukuba, printre altele, cu scopul de a descoperi povești din afara cunoașterii/oficialității științifice.

Metodologia lor de cercetare pune sub semnul întrebării memoria, subiectivitatea și identitatea, precum și responsabilitățile istoriei, dar în același timp și responsabilitatea prezentului nostru. Sunt membri ai “Asociației Jurnaliștilor Independenți din Vojvodina”, combinând investigația jurnalistică cu strategii artistice.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parte din

Culture Quest

Culture Quest