Revizuirea – actul de a privi înapoi, de a vedea cu ochi proaspeți, de a intra într-o „casă veche” printr-o ușă nouă – este pentru artă mai mult decât un capitol din istoria culturală: este un act de supraviețuire. Este o tactică a memoriei, o strategie de reparare și de reformare a unor reprezentări greșite prin „amintirea altfel”. Creația este un mediu de rememorare și de revizuire, o rescriere care înscrie vieți obscure în memoria culturală, permițându-le o participare egală în imaginarul cultural.
O preocupare ce m-a dominat de-a lungul vremii a constat în documentarea interioară, exerciții subiective de memorallia, abordând circumstanțele aduse de realitatea geografică și istorică, poetica lucrării de artă, ca răspuns emoțional la procesul de codare și decodare a istoriei de viață, a situațiilor și evenimentelor trăite. Experiențele personale, formele de (auto) cunoaștere devin cultură vizuală, manifestate prin limbaj grafic sintetic, o epurare a stărilor temporale. Stările emoționale ale unui om sunt de fapt evenimente care se află în căutarea timpului și a locului în care să se întâmple și să devină vizibile. Deschiderea laboratorului artistic folosește memoria ca documentare, dosar personal de trăiri, refugiu creator.
Serialitatea lucrărilor mele urmărește o citire a vocabularului vizual și performativ din interiorul contextului care l-a generat, în vederea aducerii în prim plan a istoriilor personale reprimate sau rămase invizibile.
Loredana Tîrzioru este artist vizual și grafician, absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu o activitate de peste 20 ani în grafică editorială, grafică de afiș și ilustrație conceptuală, artista s-a preocupat de aproximativ tot ce ține de carte. În anii editoriali cu oarecare efervescență de după decembrie 1989, i-au fost acordate câteva premii pentru grafică editorială și ilustrație de către Asociația Editorilor din România și Gala Bun de tipar.
Locație: 𝐁𝐚𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐞𝐬𝐢𝐚, 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝟑, 𝐒𝐭𝐫. 𝐇𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫, 𝐧𝐫. 𝟏
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 7-21 iunie 2023.
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚̆.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”, proiect ce creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene.