Proiectul este despre necesitatea unui dialog cultural între Ungaria și România a scriitorilor de limbă germană. Întâlnirea la Timișoara a scriitorilor de limbă germană aparținând generației tinere și de mijloc din Ungaria și România are rolul de a pune în dezbatere o problemă identitară: ce sunt creatorii germani care creează într-un mediu bilingv? Masa rotundă se va centra pe concepte precum rezistență culturală, dialogul între generații, influențe biunivoce. Contextul multicultural, în contextul titlului de Capitală Europeană a Culturii, atât pentru Timișoara, cât și pentru Veszprém, va fi amplu analizat. Vor dialoga pe aceste teme și vor citi din creațiile lor invitații din țara vecină Angela Korb, Robert Becker, coordonați de jurnalista Judit Klein, precum și gazdele Cenaclului Die Stafette: Henrike Brădiceanu-Persem, Bianca Barbu, Benjamin Burghadt, Lorette Brădiceanu-Persem și Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timișoara.
Personalități culturale și elevi de la Liceul Nicholaus Lenau vor lua parte la schimbul cultural propus n cadrul proiectului. Parteneriatele cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat și cu Roma Iroda/RomaProduction Office din Budapesta au rolul de a face cunoscută unui public larg literatura minorităților din cele două țări. Realizarea unui film documentar despre un nume referință pentru literatura comunităților germane - Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în 2009. Realizatori TV experimentați din cele două țări vor porni pe urmele scriitoarei la Nițchidorf, satul ei natal, dar și la Liceul Lenau din Timișoara unde a învățat, precum și la Universitatea de Vest, universitate pe care a absolvit-o, apartenența în Aktions Gruppe Banat. Documentarul se conturează ca filmul unei absențe, Herta Müller nu s-a întors în locurile copilăriei și tinereții marcate de regimul comunist, dar și va încerca să arate cum a rămas scriitoarea în percepția locului unde s-a născut și s-a format.
Literatura salvată I Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România își propune să genereze întâlniri culturale între scriitori și traducători de limbă germană din Ungaria și România, dar și o dezbatere care să provoace dialogul și să consolideze schimbul cultural. Masa rotundă va problematiza tema identitară care preocupă comunitățile etnice. Vor avea loc lecturi din creația unor scriitori din generația tânără și de mijloc care vor ilustra noile abordări în creația literară a scriitorilor din regiune, dar și felul în care scriitorii se raportează la cultura națională a țării în care locuiesc.