În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici inaugurează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 5 luni și va cuprinde expoziții de 2 ore la monolitul din Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 20:00-22:00. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite.
Vor fi expuse săptămânal, outdoor, câte 20 de etnosculpturi de medii și mari dimensiuni și ”Sperie-ciori” - rapel la motive din mitologia populară română – etnomarionete uriașe, de 3 m, , într-un performance vizual-sonor. Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul spontan fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși din toamna acestui an.
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.