Asociația „Inițiativă în Educație” îi așteaptă pe copii la o întâlnire de poveste alături de scriitorul Florin Bican și ilustratorul Dan Ungureanu!
Atelierul este dedicat copiilor de la ciclul școlar primar și se va desfășura în data de 10 octombrie de la ora 16:00 la 17:30 la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT).
𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫:
𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐜𝐚𝐧 (1956, București) a învățat să scrie înainte de a ști să citească. Apoi a revenit la metode de studiu convenționale, absolvind, la două decenii de la debutul său în proză foarte scurtă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.
După ce a învățat bine să citească, nu s-a grăbit să se întoarcă la scris. A fost, pe rând, profesor, traducător și coordonator al unui proiect subversiv, care antrena străinii să traducă literatură română. Încet, încet, a revenit la scris, tălmăcind în românește cărți de Lewis Carroll, T.S. Eliot, Shel Silverstein, Dr. Seuss, Sylvia Plath, Roald Dahl, Julia Donaldson, Maurice Sendak, J.K. Rowling, Leonard Cohen. În 2013 a publicat Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc, carte câștigătoare a primei ediții a concursului Trofeul Arthur, iar în 2014, Și v-am spus povestea așa, unde sunt actualizate și înșirate pe același fir narativ mai multe basme românești. Tropice tâmpe, un roman despre un explorator care nu știe ce-ar mai fi de explorat, a deschis, în 2017, seria de autor „Florin Bican“ la Editura Arthur.
În 2019, Florin Bican a publicat Cartea Albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, unde revizitează locul de baștină al ilustrului pinguin naumian. În colecția Apolodor Explorator, autorul a publicat volumele Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, Hai pe lună împreună și Apolodor pe crestele Carpaților.
𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫:
𝐃𝐚𝐧 𝐔𝐧𝐠𝐮𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮 a început să deseneze la vârsta la care încep toți copiii și nu s-a mai oprit de atunci. A pictat la Facultatea de Arte din Timișoara, a desenat mai apoi într-un studio de animație, unde și-a dat seama că vrea să spună povești prin imagini. În 2010 a desenat pentru prima dată o carte, și iar nu s-a mai oprit.
În 2013 s-a înscris la un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art. Și, în timp ce studia arta de a ilustra cărți pentru copii, și-a dat seama că e pregătit să scrie. Așa a apărut Nara and the Island (Nara și insula), carte nominalizată la Medalia Kate Greenaway 2017.
La începutul anului 2016, a făcut prima călătorie în jurul lumii cu pinguinul Apolodor, ilustrând Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum, iar în 2017 a avut creioanele pregătite pentru a însemna fiecare pățanie a pinguinului și a prietenilor lui, pentru A doua carte cu Apolodor. Tot în 2017 a publicat Spune-mi Eli, un roman grafic despre viața în orfelinat, bazat pe biografia Elisabetei Moldovan.
Au urmat ilustrațiile pentru Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, și Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry, apoi Apolododecameronul sau Cartea albă cu Apolodor, de Florin Bican și Iepurele de catifea, de Margery Williams. Cea mai recentă carte ilustrată de Dan Ungureanu este Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, care deschide colecția Apolodor Explorator.
𝐃𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞:
Dată: 10 octombrie, de la ora 16:00 la 17:30;
Locație: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), str. Arieș, nr. 19.
𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐢𝐭 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟. 𝐢̂𝐧𝐬𝐨𝐭̦𝐢𝐭𝐨𝐫. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞, 𝐯𝐚̆ 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐮𝐧 𝐞-𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐜𝐮 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞@𝐢𝐧𝐞𝐝𝐮.𝐫𝐨. 𝐕𝐚̆ 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐦!
Activitatea face parte din proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a).
Proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a) își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei.
Vă așteptăm în număr cât mai mare alături de noi!