Proiectul pe care mi-l propun în cadrul bursei Energie! este explorarea modalităților de reducere și reutilizare a deșeurilor textile, folosind fiecare rest rezultat din activitatea atelierului meu și transformarea acestuia într-un obiect vestimentar care se va metamorfoza pe durata proiectului, dar mai ales pe durata evenimentului de prezentare a proiectului.
Voi folosi tehnici de împletire, țesere, înnodare pentru a construi integral manual baza obiectului vestimentar, care se va metamorfoza prin implicarea publicului. Pentru că voi folosi deșeuri textile, resturi rezultate din producția de îmbrăcăminte, rezultatul va fi unul multicolor. Asemănător cu, dar și simbolizând totodată câmpurile de deșeuri textile enorme care se nasc și cresc fulgerător de rapid, datorită consumului . Pentru că industria textilă, accelerate prin motorul ei - moda, produce deșeuri textile, dar și piese vestimentare într-un ritm și o cantitate mult prea mare. Acest fapt încurajează consumul și aruncarea pieselor vestimentare, după puține purtări, nerealizând unde ajung aceste piese vestimentare/deșeuri textile, dar și câtă amploare a luat fenomenul. În prezent, pe pământ, există suficiente articole vestimentare pentru a îmbrăca următoarele șase generații.
Obiectul vestimentar Life in Zero Waste is Fantastic!, denumire care ironizează refrenul unui cântec pop celebru în anii 90: Life in plastic is fantastic! e o continuare a misiunii brandului meu, KRZ, a cărui motto este Live in zero plastic is fantastic! El va porni de la o formă inițială, dezvoltată de mine prin tehnici manuale de țesere, înnodare, coasere, suprapuneri prin tenica sashiko. Forma inițială se va asemăna unui obiect vestimentar artizanal. La forma inițială se vor adăuga elemente din deșeuri textile, cu ajutorul publicului prezent, pe care îi voi invita să contribuie la construcția obiectului textile, simbolizând astfel contribuția umană la poluarea cu deșeuri textile. Obiectul va crește în dimensiuni, se va metamorfoza și își va schimba forma, greutatea, devenind greu de purtat și acaparând corpul uman cu totul ilustrându-se acoperirea necontrolată a câmpurilor cu deșeuri textile, care sunt tot greu de gestionat și reciclat, constituind o reală problemă pentru planeta noastră.Scopul proiectului este de a conștientiza asupra faptului că noi că oamenii consumă excesiv fapt care contribuie la poluarea planetei. Atunci când aruncăm o haină care nu ne mai place, ea nu dispare în neant, ci poluează alături de alte milioane de haine care nu ne mai plac.
Obiectul vestimentar pe care îl voi realiza în cadrul proiectului va fi unul plăcut estetic. Intenția fiind de a arăta că există alternative pentru problema deșeurilor textile pe care le putem transforma în lucruri folositoare, chiar estetice. Câștigul va fi chiar și pentru ca publicul care va fi la prezentarea proiectului va înțelege și învăța ce înseamnă conceptul dead stock și modelul de business no stock, dar și cum pot alege mai conștient branduri locale, fără a le fi afectat stilul de viață, ori preferințele vestimentare, astfel că va fi un proiect/experiment reușit. Pentru că acei câțiva oameni vor povesti mai departe, vor încerca acasă să transforme hainele nedorite, sau vor dona deșeurile textile celor care le pot transforma în ceva frumos!
Laura Chiriță s-a născut în 1989 în partea de vest a României. A învățat tainele croitoriei de la bunica ei. A studiat design vestimentar la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara și Relații Publice la aceeași universitate. Laura Chiriță mărturisește că aplecarea spre arte s-a fundament în anii de școală primară la o școală Waldorf concentrată pe arte, muzică și dezvoltarea vizuală.
În liceu a început să realizeze rochii handmade. În facultate avea deja o clientelă pentru rochii custom made. Până la absolvirea facultății, Laura Chiriță a conceput și realizat prima ei colecție de modă. După obținerea diplomei de master în Design Vestimentar, Laura Chiriță a pus bazele companiei de modă. După șapte ani de activitate, la începutul anului 2022, Laura Chiriță și-a transformat brandul în KIRIZZA și KRZ.
Această creație artistică/material jurnalistic a fost realizat/ă printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.