Movement Art cu Alexandra Gîrbea și Ștefan Crainic

Movement Art este un curs de mișcare concentrat pe trasarea conexiunilor dintre corp și ființă, emoții și senzații, respirație și mișcare, imaginație și acțiune, cu scopul de a dezvolta o relație autentică și armonioasă cu propriul corp prin mișcare.
 
Cursul va avea loc în perioada 27-28 mai, la Casa Tineretului și va fi coordonat de Ștefan Crainic și Alexandra Gîrbea. Cei doi vor ghida alternativ participanții prin exerciții tehnice și creative către o stare deschisă, ludică și alertă. Practicile lor sunt complementare, oferind instrumente diverse și complexe pentru a activa o mișcare dinamică, elastică, plastică și creativă.
 
Înscriere și Program
Participarea la curs este gratuită, prin înscrierea la adresa de mail noirecream@gmail.com. Atelierul se va ține în Sala Rotunda, de la Casa Tineretului, după următorul program:
  • sâmbătă, 27 mai: 10.00-14.00
  • duminică, 28 mai: 10.00-14.00
Despre Curs
Corpul reprezintă în sine o lume fascinantă, în care fizicalitatea, gândirea, emoțiile și senzațiile se întrepătrund și influențează într-o constantă interacțiune cu mediul înconjurător. Traseele dintre gândire, acțiune, emoție și senzație se reînnoiesc mereu, în funcție de experiențele pe care le avem. Prin mișcare putem să creăm trasee noi și să ne dezvoltăm creativitatea, puterea de observare și de schimbare.
 
Vom lucra cu elemente creative de locomoție, de la cădere până în zbor, descoperind corpul de animal, de maimuță, de pești, feline, sau reptile. Vom explora elasticitatea, muzicalitatea, ritmul, compresia, explozia și dinamica. Vom vizita toate aceste concepte împreună - în interacțiune - în provocare - și în armonie unii cu ceilalți.
 
Prin improvizație sau urmând scheme clare, vom învăța să ne mișcăm liberi, dezvoltând o mai bună coordonare, forță și flexibilitate, implicându-ne într-un mod creativ în practica noastră.
 
Comunicarea din cadrul atelierului va avea loc în limba engleză.

Bio Artiști
 
Ștefan Crainic este practician Fighting Monkey și coordonator de cursuri de mișcare - online și în format fizic. Călătoria lui în lumea mișcării a început în adolescență, când a studiat înot de performanță și muzică. Și-a continuat educația fizică cu capoeira. Fiind pasionat de corpul uman, a început să studieze medicina, dorind să devină doctor. La începutul anului 5, a renunțat la studii, descoperind practica Fighting Monkey, care îi influențează în prezent toată cercetarea în domeniul mișcării și dincolo de el, în calitate de instructor Fighting Monkey. Practica sa de predare a început ca instructor de capoeira în orașul său natal, Cluj-Napoca. A predat de asemenea ateliere la Teatrul Național și pentru studenți la actorie. În ultimii ani a predat o serie diversă de ateliere de mișcare și acrobație în Germania, Italia, Belgia (D.I.P. Intensive), Spania și România. În 2023 va preda pentru echipa națională de patinaj artistic a Elveției, alături de Josephine Haas.
 
Alexandra Gîrbea explorează lumea dansului, a mișcării și a artei performative din perspective variate, hrănite în permanență de întrebări existențiale, de o scanare constantă a stării ființei. Parcursul ei în dans este marcat de studiul artelor marțiale (aikido, tai-chi, wushu, capoeira) și al practicilor somatice (Feldenkrais, Body Mind Centering, Alexander Technique). Practica ei a fost formată prin explorarea a cât mai multor tehnici de dans (clasic, clasic indian, folk, contemporan) și sporturi. Alexandra a studiat Comunicare și Relații Publice, Artele Spectacolului - Universitatea Liberă din Bruxelles și tehnici de dans la Academia de Dans Contemporan Budapesta. În ultimii ani, este artistă independentă, creează proiecte artistice și educaționale în lumea dansului contemporan și colaborează cu artiști din diverse arii artistice. În prezent, Alexandra studiază în programul de formare ca practician în Tehnica Feldenkrais - Bruxelles.
 
Alexandra și Ștefan s-au cunoscut în comunitatea Fighting Monkey, iar colaborarea lor pedagogică a început anul trecut în proiectul Cadre & Forme. Practica Fighting Monkey va fi baza principală a workshop-ului Movement Art.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parte din

Cadre și forme

Cadre și forme