SONIC URBANISM - explorarea și proiectarea mediului urban sonor conferință

Când ne gândim la orașul de astăzi și la spațiul urban, nu putem ignora și aspectul sonor al acestora și impactul său asupra noastră și asupra calității vieții, asupra percepției, dar și asupra mediului în care trăim.

Caroline Claus și Elena Biserna sunt cercetătoare, dar și practiciene, care lucrează cu diferite metode pentru a explora interacțiunile dintre indivizi și spații prin intermediul sunetului. Pentru acestea, urbanismul și sunetul sunt strâns interconectate, iar una dintre întrebările cheie ale preocupării lor este: Cum putem defini condițiile pentru o reglare participativă a mediului sonor în care trăim?

Discuțiile sunt moderate de Cristian Blidariu, Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara

Prin cercetare și participare în proiecte de planificare și design, Caroline se implică în dezvoltarea strategiilor sonore pentru îmbunătățirea calității vieții urbane, promovând în același timp echitatea socială și durabilitatea ecologică. Trecând de la domeniile disciplinare ale studiilor sonore, planificării urbane și cercetării conceptuale în design, precum și explorând căi autonome de cercetare, ea lucrează la o gamă diversă de rezultate, inclusiv cartografie sonoră, studiouri de design participativ, înregistrări live, plimbări auditive și sinteză. A studiat Sociologie (Ugent) și Urbanism, Planificare Spațială și Design (EhB & VUB ∣ Cum Laude) și deține un doctorat în Arhitectură de la KU Leuven. Caroline are o vastă experiență în sprijinirea organizațiilor sociale în procesul de organizare a implicării comunitare și a acțiunilor de informare în proiecte de regenerare urbană. A contribuit la planificarea și proiectarea spațiilor urbane feroviare tranzitorii.

Elena Biserna este cercetător și curator independent în Marsilia, Franța. Scrie, vorbește, predă, facilitează ateliere sau proiecte colective, curatoriază și uneori performează. Interesele ei sunt concentrate pe ascultare și pe practicile artistice „situate” în relație cu dinamica urbană, procesele socio-culturale, sfera publică și politică. Lucrările ei au apărut în mai multe publicații internaționale (Les Presses du Réel, Mimesis, Le Mot et le Reste, Errant Bodies, Amsterdam University Press, Cambridge Scholar, Castelvecchi, Bloomsbury, Routledge etc.) și reviste. A editat recent două cărți: Walking from Scores (Dijon: Les Presses du réel, 2022) și Going Out. Walking, Listening, Sound-Making (Bruxelles: umland, 2022). Co-editează rubrica feministă wi watt'heure din Revue & Corrigée împreună cu Carole Rieussec. A predat la ESAAix-École Supérieure d'Art d'Aix-en-Provence, la Universitatea Aix.


Biografie

Caroline Claus deține un master în sociologie la Universitatea din Gent și unul în dezvoltare urbană și amenajarea teritoriului la Universitatea Erasmus din Bruxelles și VUB (Vrije Universiteit Brussel). Munca ei se concentrează pe probleme de spațiu, loc și cultură, geografia lumilor vieții, experiența sonoră și proiectarea mediilor acustice urbane.

Elena Biserna este cercetător și curator independent în Marsilia, Franța. Ea scrie, vorbește, predă, facilitează ateliere sau proiecte colective, curatoriază și uneori performează. Interesele ei sunt concentrate pe ascultare și pe practicile artistice „situate” în relație cu dinamica urbană, procesele socio-culturale, sfera publică și politică. Scrierile ei au apărut în mai multe publicații internaționale (Les Presses du Réel, Mimesis, Le Mot et le Reste, Errant Bodies, Amsterdam University Press, Cambridge Scholar, Castelvecchi, Bloomsbury, Routledge etc.) și reviste. A editat recent două cărți: Walking from Scores (Dijon: Les Presses du réel, 2022) și Going Out. Walking, Listening, Sound-Making (Bruxelles: umland, 2022). Co-editează rubrica feministă wi watt'heure din Revue & Corrigée împreună cu Carole Rieussec. A predat la ESAAix-École Supérieure d'Art d'Aix-en-Provence, la Universitatea Aix-Marseille, la Academia de artă plastică din Bologna și la Universitatea Paris 8.

Proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 / traseul Lumini Captivante finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

Narațiuni Sonore

Narațiuni Sonore