Parcul Copiilor Ion Creangă este situat pe malul canalului Bega, în zona centrală a orașului, vis-a-vis de Parcul Rozelor și în apropiere de Facultatea de Chimie și Inginerie a Universității Politehnica, precum și a Complexului Studențesc. După cum îi sugerează și numele, parcul este destinat în special copiilor.
Parcul este amplasat între canalul Bega, pasajul și podul Michelangelo, ansamblul de clădiri istorice de pe Blvd. C.D. Loga și strada Martir Leontina Bânciu. Parcul Copiilor are două intrări principale, cea principală pe Blvd. Michelangelo, iar cea de-a doua de pe Blvd. Revoluției Române din 1989. Suprafața totală a parcului însumează 66.500 mp (aproape 6,7 ha).
Amenajarea parcului a început în urmă cu aproximativ 160 de ani, în anul 1858. Lucrările au fost finalizate abia 33 de ani mai târziu, în 1891. Parcul a fost amenajat în scopuri recreative, fapt arătat de distanța foarte scurtă față de cartierul Cetate, dar și de denumirea primită inițial, după numele împăratului Franz Joseph. Denumirea inițială a parcului a fost Parcul Franz Joseph, denumire păstrată până în anul 1919 când a fost numit Parcul Mihai Eminescu, ulterior, după anul 1950 s-a numit Parcul Pionierilor, iar după Revoluție până astăzi poartă denumirea actuală, Parcul Copiilor Ion Creangă.