Așteptându-l pe Brâncuși #9 : opt coloane + 1 instalație

În fiecare seară de joi, când, Așteptându-l pe Brâncuși, stăm cu etnosculpturile lângă monolitul metalic din fața Muzeului de Artă, se opresc să ne vadă-revadă prieteni îndrăgostiți de lemnele vechi și de amprenta de umanitate, timp și frumusețe din ele. Se opresc mulți necunoscuți, trecători prin cel mai frumos loc al orașului, oameni care vin special să descopere etnosculpturile, turiști (și să auzi vorbind despre suveici și fuse în japoneză, coreeană, romali, engleză, spaniolă, franceză, germană, neerlandeză etc. e frumos!), tineri nepalezi care își iau pauza la livrat hrană stând la umbra blândă a artei, artiști, îndrăgostiți, fete frumoase care-și fac selfies instagramabile în expoziție, pensionari cu timp și chef de vorbă.... Unii dintre acești mulți oameni sunt deja nerăbdători să vină Brâncuși, alții nu au auzit niciodată de el. Unii văd pentru prima dată o suveică, alții regăsesc amintiri și povești în formele expoziției. Dar toți, absolut toți, sunt încântați de etnosculpturi și de acest anotimp fertil al Timișoarei.
 
În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici realizează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 5 luni și cuprinde expoziții în Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 20:00-22:00. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite. Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul spontan fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși din toamna acestui an.
 
Rădăcinile artelor vin din culturi tradiționale pe care artiști geniali le aduc din arhaic în Avangarda contemporană. Arta africană, dar și arta spațiului carpatic prin coerență și unitate, ne pot oferi accesul în universal pe care, prin sinteze originale, Brâncuși l-a reușit. Îl putem înțelege dacă ne înțelegem tradiția profundă”- dr. arh. Mihai-Corneliu Donici
Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

Așteptându-l pe Brâncuși

Așteptându-l pe Brâncuși