Lansare catalog „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

Eveniment unic în peisajul editorial românesc!

Lansarea catalogului „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, între orele 16:00 – 17:00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara.

În cadrul evenimentului, va avea loc o discuție între Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși și coordonatoarea editorială a catalogului, și Daria Ghiu, istoric de artă și jurnalist radio.

Catalogul oficial al acestei expoziții-eveniment poate fi deja comandat de pe site-ul dedicat expoziției (brancusi-2023.info) și de pe site-ul librăriei La Două Bufnițe (ladouabufnite.ro), putând fi achiziționat și fizic, în ziua lansării, 30 septembrie, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, precum și din alte librării din țară.

Volumul bilingv, român-englez, este coordonat de Doina Lemny, reputată specialistă în opera și viața marelui sculptor, și reprezintă un veritabil instrument de lucru complementar expoziției. Catalogul reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” este o publicație mult așteptată în peisajul cultural românesc, precum și un ghid ideal care ajută la o înțelegere mai detaliată a universului brâncușian, oferind o perspectivă nouă și actualizată asupra operei unuia din cei mai importanți sculptori ai secolului XX.

Volumul reunește și o serie de texte inedite din partea unor istorici de artă români, francezi și englezi: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan, cu traduceri realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn. Cele 16 eseuri reunite aici sunt dedicate creației lui Constantin Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907–1914, la Pasărea în văzduh, care a provocat și un celebru proces împotriva Statelor Unite (1926–1928), și până la construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937–1938). O parte din aceste texte accentuează si rolul esențial pe care l-au jucat fotografia și filmul în creația și receptarea artistului.

Precomandă catalogul aici: https://shorturl.at/mBITX

Accesul la eveniment este gratuit, însă expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” se vizitează doar pe bază de bilet.

Brâncuşi: surse românești și perspective universale /
Romanian sources and universal perspectives
Catalog coordonat de Doina Lemny
Editura Art Encounters
Ediție bilingvă: română – engleză
Autori: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu – Gorjan.
Traduceri de Mirela Iacob și Samuel Onn
ISBN: 978-606-94495-1-6
Format: 24 x 31 cm, copertă cartonată cu supracopertă
296 pagini
Preț: 270 lei

Parte din

Brâncuși: surse românești și perspective universale

Brâncuși: surse românești și perspective universale