Comisionată de Muzeul de Artă Modernă (NY) pentru a realiza o piesă sonoră în legătură cu expoziția Alexander Calder: Modern from the Start, Dorit Chrysler a identificat două dintre sculpturile lui Calder, Snow Flurry, I (1948) și Man-Eater with Pennants (1945), pentru a interacționa cu thereminul și pentru a „cânta”. Pe baza acestei instalații audio-video și EP-ului rezultat, Dorit va prezenta live fragmente din această lucrare, precum și compoziții originale suplimentare scrise pentru theremin, sinteză și voce.
Artistul vizual Alberto Novello va adăuga proiecții audio-reactive cu laser și video analog muzicii lui Dorit.
Dorit Chrysler este compozitoare și artistă sonoră cu sediul în Berlin/NY și fondatoarea Societății NY Theremin. Aclamată ca virtuoză și pionieră a tereminului, munca ei explorează aplicarea instrumentului theremin electromagnetic în diferite medii. A primit bursa de stat austriacă pentru compoziție în 2023 și are un master în muzicologie la Universitatea din Viena. Chrysler a performat pe toate continentele (Lincoln Center, Coachella, Roskildefestival) și a scris muzică pentru film și teatru. Lucrările ei fac parte din colecțiile Muzeului Guggenheim și Muzeului Moderna. Lucrările ei au fost comisionate de MoMA, Bienala de la Veneția și Klang Fest. Chrysler a colaborat cu San Francisco Symphony, CERN, Laurie Spiegel, Herb Deutsch, Elliot Sharp, Trentemoeller, Alva Noto, printre mulți alții. Ea este fondatoarea Dame Electric, un festival dedicat femeilor pioniere în muzica electrică și a produs Theremin Orchestra Performances la LA Disney Hall, Pioneerworks NY și Ambient Church. În 2023, lucrarea ei „Calder Plays Theremin”, comisionată de MoMA, a fost expusă la Fridman Gallery din NY, Kunstwerke Berlin și Schaumbad, Graz. Înregistrările ei au fost lansate la casele de discuri Mute, PlasticTrayRecords, PlagDichNicht Records, MonikaEnterprise, InMyRoomrecords, PrurienceFactory.
Website
Practica lui Alberto Novello, alias JesterN, refolosește dispozitive analogice găsite sau decontextualizate pentru a investiga conexiunile dintre lumină și sunet sub formă de instalații și spectacole contemplative. El repară și modifică instrumente din trecutul nostru analogic: osciloscoape, console de jocuri timpurii, mixere video analogice și lasere. Artistul este atras de limitările intrinseci și „personalitățile” lor puternice: mișcarea fluidă a fasciculului, culorile vii, rezoluția infinită, absența ratei cadrelor și estetica liniei. Folosind aceste dispozitive uitate, el expune publicul la diferențele estetice dintre proiecțiile digitale omniprezente și vibrația fasciculelor analogice, stimulându-l să reflecteze asupra impactului sociopolitic al tehnologiei într-o retrospectivă asupra tehnologizării: ce înseamnă „vechi” și ce valoare adaugă cu adevărat „noul”.
Website
Credit photo: Dorit Crysler at Heroins Of Sound, prin amabilitatea artistei