Proiectele îmbinând arta știința stârnesc o mare curiozitate, deoarece presupun, pe de o parte, încrucișarea unor discipline opuse și, pe de altă parte, explorarea de noi tehnologii. În realitate, unele dintre aceste proiecte pun în evidență aspecte mai puțin explorate ale științei și teorii uitate, făcând în același timp legătură cu istoria și condiția umană. Analiza impactului lor asupra percepției noastre asupra lumii este ceea ce le face atât de interesante.

În "Land under wave", artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu explorează o bucată de pământ din nordul Craiovei, ale cărei fosile dețin o parte din istoria noastră. Până acum, legendele s-au întrepătruns: Marin Șeclăman, un renumit geolog, acum dispărut, a emis ipoteza că Oceanul Tethys acoperea regiunea, iar fosilele erau o dovadă în acest sens. Ca o obișnuință, locuitorii care găsesc aceste fosile în grădinile lor, convinși de proprietățile alcaline excepționale ale acestora, le folosesc ca îngrășământ. Intrigate de întâlnirea dintre ipoteza științifică și cunoștințele rurale, artistele au dorit să facă o paralelă între ele și să atragă atenția asupra regiunii prin acest proiect. Însoțite de geologul Vlad Iorgoni, ele au cernut solul și au inițiat o conversație cu localnicii despre comorile ascunse sub picioarele lor. Această instalație artistică este o mărturie a primelor etape ale acestei colaborări multidisciplinare și a creării unui nou tip de spațiu de exprimare.

În prezent, se discută despre continuarea cercetărilor științifice, iar comunitatea locală se mobilizează pentru conservarea fosilelor. În fiecare săptămână, locuitorii din zonă fac noi descoperiri în grădinile lor.

Artiste: Andreea Medar & Mălina Ionescu
Coordonator: Diane Pricop - Obsolete Studio
Commisionat de: SIMULTAN.org
Consultant Vlad Iorgoni - Geoparc Hateg
Foto/video: Mihai Medar & Irina Elena Medar
Mulțumiri: Elena Dumitrașcu, Mihai Dumitrașcu, Anton Ceana, Liliana Buruntia,Irina Cheng

Andreea Medar și Mălina Ionescu (România) lucrează împreună din 2017. Proiectele lor comune includ intervenții landart, medii, spectacole, instalații, inter/social media și opere de artă digitală. Practica lor este în același timp un dialog și o convergență a două monologuri care investighează și se joacă cu teme precum codul, cifrul, memoria comună și împărțită, hărțile și modul în care prietenia apare, crește și își dezvoltă modul specific și profund de comunicare. Printre proiectele lor se numără NOW/NO (2019), Viae Ferrae (2019), ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ (2020), Hypercube (2020), Tiny planet (2020), Hypercube II (2021), Viae Ferrae II ( 2021),  Livada Mare (2022), 70 pachete (2022), Viae Ferrae 3 (2023).

Obsolete Studio este o organizație culturală dedicată sprijinirii creației interdisciplinare și experimentale la răscrucea artelor și științelor. Credem că această combinație este cheia pentru construirea unui viitor dezirabil, deoarece deschide posibilitatea unor alternative pozitive și durabile. Dezvoltăm ateliere educaționale și proiecte de creație artistică care încurajează gândirea critică și le permit oamenilor să ia măsuri concrete asupra realității lor.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat și organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parte din

SIMULTAN Festival 2023

SIMULTAN Festival 2023