Minitremu are deosebita plăcere de a vă invita la o expoziție ce prezintă o colecție de peste 50 de cărți de fotografie realizate în ultimii 7 ani de studente și studenți ai Departamentului Foto-Video de la Universitatea Națională de Arte București alături de atelierul tipografic Fabrik.
Un segment important al expoziției se configurează în jurul publicațiilor rezultate în urma programului de practică din cadrul UNArte, coordonat de Alexandra Croitoru în colaborare cu Nicoleta Radu și Crăița Niga (Fabrik) și Vlad Albu (Palpabil Studio). Acest program interdisciplinar adresat studenților anului doi de studii a fost inițiat pentru a sprijini limbajele de expresie hibride și explorarea de noi formate editoriale, ce testează uneori chiar limitele noțiunii de carte. În expoziție se vor regăsi și materialele didactice și instrumentele de lucru concepute special pentru înțelegerea procesului de producție a unei cărți, de la ABC-ul pregătirii pentru tipar până la obiectul fizic.
Lucrările de practică, alături de lucrări de semestru și de diplomă, oferă dimensiunea unor experimente pedagogice și a unor exemple de colaborare instituțională unice în România și reflectă angajamentul față de un mediu de lucru – tipăritura – ce devine astfel un instrument educațional în sine.
În ce fel evoluează și se transformă cărțile autorilor tineri? Ce diferențe apar de la un an universitar la altul? Cum se adaptează procesele și practicile vizuale la rigorile și limitele fizice ale unei tipărituri? Cum se materializează în hârtie, cerneală și legătorie imaginația și preocupările artistice ale noilor generații de artiști?
Dacă ești preocupat de fotografie, dar mai ales dacă ai proiecte pe care ai vrea să le vezi reunite într-o carte de autoare/autor/x, expoziția ≣ binding images | framing books | are câteva răspunsuri la aceste întrebări. În cadrul expoziției vor avea loc discuții și ateliere ce vor fi anunțate pe pagina de FB | INSTA Minitremu.
Materialele prezentate fac parte din arhiva Fabrik și sunt expuse cu acordul Universității Naționale de Arte București.
Fotografiile care ilustrează exercițiile didactice au fost realizate de Crăița Niga.
Prezentările video au fost coordonate de Daniel Constantinescu și Răzvan Tun în cadrul departamentului Foto-Video / UNArte.
Fabrik este un atelier tipografic multidisciplinar care combină meșteșugul cu creativitatea, tehnologiile vechi cu cele moderne, rezultatul fiind întotdeauna unul surprinzător, la granița dintre artizanat și obiectul unicat. Titlurile și tipăriturile Fabrik au fost expuse în diverse galerii și muzee din țară și străinătate, fiind premiate în mai multe rânduri la concursuri naționale și internaționale precum „Cele mai frumoase cărţi din România” sau Stiftung Buchkunst Leipzig / „Best Book Design from all over the World” din Germania. Sunt autorii Colofon https://colofon.ro/ – un proiect care tratează sfârșitul cărții, la propriu și la figurat, și organizatorii a numeroase ateliere în jurul muncii cu tiparul și tipografia.
Departamentul Foto-Video din cadrul UNArte a apărut în anul 1995 la inițiativa unui grup de artiști interesaţi de rolul noilor medii în educaţia artistică. În cadrul unui sistem educaţional de tip tradiţional, specializarea promovează noile tehnologii, iar disciplinele artistice sunt gândite din perspectiva transdisciplinarităţii și a dialogului propus de teoriile estetice contemporane. Educaţia artistică oferită de departament îi ajută pe studenţi să gândească imaginativ şi să îşi cunoască şi depăşească limitele creative.
Palpabil Studio este un atelier de design și print risograph din București.
Sit+Read Art Book Fair fondat în 2017, este un eveniment gratuit și deschis, întins pe mai multe zile, care reunește artiști contemporani, designeri, creatori de fanzine, tipografi, editori independenți, librării, precum și sute de vizitatori în fiecare an. Târgul include un program variat atât pentru copii, cât și pentru adulți, compus dintr-o gamă diversă de evenimente (discuții, lansări de carte, ateliere, expoziții).
Minitremu este un spațiu incluziv de cercetare și învățare colectivă, în continuă transformare, open source și work in progress, destinat întâlnirilor și dialogurilor pe teme de educație și artă. Funcționează ca expoziție permanentă, bibliotecă publică, spațiu de lucru și studio, agora și grădină, în dorința de a chestiona metodele tradiționale de educație prin artă, și a oferi o privire de ansamblu asupra schimbărilor recente din pedagogia artistică.