LOTTE REINIGER’S EARLY WORK | Heritage Film Festival

CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival anunță organizarea unor seri de proiecții de filme de patrimoniu. Aceste proiecții oferă publicului o oportunitate unică de a se cufunda în bogata istorie a cinematografiei. Filmele clasice reprezintă și niște capsule de timp inestimabile, capturând esența diferitelor epoci, culturi și curente artistice. Prin expunerea acestor bijuterii cinematografice, ne propunem să păstrăm și să celebrăm patrimoniul cultural al industriei filmului, permițând publicului să aprecieze arta și tehnicile de povestire care au modelat lumea cinematografiei.

LOTTE REINIGER Early Work - Scurtmetraje (1919 - 1930) în Deschiderea Heritage Film Festival 

animație, ficțiune / Germania / 1919-1930/ 78 min

Lotte Reiniger a fost o regizoare de film germană și cea mai importantă pionieră a animației cu siluete de hârtie. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt Aventurile prințului Achmed, din 1926, cel mai vechi lungmetraj de animație care a supraviețuit, și Papageno (1935). Reiniger este, de asemenea, cunoscută pentru că a conceput, între 1923 și 1926, prima formă de cameră multiplan. Reiniger a lucrat la peste 40 de filme de-a lungul carierei sale.

Slotul include 7 scurtmetraje: 

1. The Ornament of The Heart in Love (1919)

Durata: 4 minute 

Primul film regizat de influenta animatoare de siluete de origine germană Lotte Reiniger amintește de o felicitare de Ziua Îndrăgostiților devenită realitate. Doi îndrăgostiți interacționează cu un fundal ornamentat care se schimbă în tandem cu mișcările lor de balet în timp ce își exprimă sentimentele unul pentru celălalt. Fascinația lui Reiniger pentru siluete a început în copilărie, când s-a îndrăgostit de siluetele de păpuși.

2. Cinderella (1922)

Durată: 13 min 

Filmul se deschide cu o surpriză: o siluetă a Cenușăresei este decupată din hârtie neagră - apoi se deschid noi scene de peep box: Cenușăreasa la vatră, deasupra surorilor ei vitrege caricaturizate, grase și slabe, între mama ei vitregă rea care își mânuiește bastonul. Invitația regelui declanșează o explozie de activitate. Cenușăreasa ar fi vrut să meargă și ea, dar în schimb i se toarnă un bol de linte în cenușă. Porumbeii buni o ajută însă pe nefericita fată să-și termine repede treaba. Un copac fermecat de la mormântul mamei sale îi dăruiește Cenușăresei o rochie frumoasă pentru a putea participa la balul de la castel. Fiul regelui nu are ochi decât pentru frumoasa necunoscută și dansează cu ea toată seara. Dar vraja durează doar până la miezul nopții și Cenușăreasa pleacă în grabă. Ceea ce rămâne este un fiu de rege grijuliu - și un pantof.

3. The Flying Suitcase (1921) 

Durată: 8 min

Un tânăr pescar sărac încearcă să o salveze pe fiica împăratului Chinei.

4. The Sheep Dead Chinese (1927)

Durata: 9 min 

Preluată din Aventurile prințului Achmed (1923-1926), acest scurtmetraj se bazează pe "1001 de nopți" cu personaje chinezești.

Ping Pong primește în dar de la împărat o sticlă de alcool. Când se îmbată și se îneacă cu un os de pește, nimeni din oraș nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru moartea sa.

5. The Pursuit of Happiness (1929- 1930)

Durata: 19 min 

O fabulă fermecătoare despre un om care aproape că își ratează propria viață și împlinirea ei în căutarea fericirii. Inițial conceput ca un fragment dintr-o operă de zece acte, acest film în siluetă este singurul material care a supraviețuit.

6. Sleeping Beauty (1922)

Durata: 9 min

"A fost odată ca niciodată, într-un castel frumos, un rege și o regină care erau foarte fericiți." Acest început de poveste cu zâne se înclină curând spre macabru și grotesc atunci când castelul intră în somnul său de 100 de ani, așteptând sosirea tânărului prinț. Povestea fraților Grimm a emoționat-o profund pe animatoarea Lotte Reiniger în copilărie, când a izbucnit în lacrimi la ratarea unei proiecții la cinema a unei versiuni timpurii.

7. Grotesques in Snow (1928)

Durata: 12 min

Prima tentativă de a combina metoda lui Reiniger - de siluete cu un film real. Siluetele copiate se îmbină cu succes cu imaginile de 16 mm ale lui Alex Strasser, permițând o narațiune amplă, plină de numeroase elemente comice care îl fac pe spectator să zâmbească.

Evenimentul face parte din: CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival se concentrează asupra explorării și celebrării cinematografiei ca o "Capsulă a Timpului". 

Proiectul face parte din Programul Cultural Național Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+ derulat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

CineEuroConnect

CineEuroConnect