Laboratoarele Memoriei | Casa cu Iederă



„Laboratoarele Memoriei | Casa cu Iederăcontinuă seria deLaboratoare ale Memorieipe care Renée Renard le-a inițiat în 2017, în care pornește de la premisa că orice spațiu (natural sau construit de om) este nu doar un martor tăcut și mereu prezent al existenței umane, ci și un complex colaj de istorii și întâmplări, un adevărat depozitar al memoriei.



Noua serie deLaboratoare ale memorieiîn care sunt prezentate poveștile caselor din Timișoara începe cu misterioasaCasă cu iederă, mulți ani inaccesibilă pentru public. Construită la începutul secolului XX ca sediu pentru Societatea de Horticultură a primăriei și casă de locuit pentru Mihail Demetrovici, directorul Societății de Horticultură, casa a fost redeschisă acum câțiva ani ca galerie de artă și magazin al produselor apicole Terra Apis. În această casă au luat naștere schițele pentru Rozariu (Parcul Rozelor), Arboretum (actualul Parc Alpinet), s-au făcut planuri pentru activitatea Asociației Amicii Rozelor sub înaltul patronaj al Reginei Maria, al Asociației bănățene pentru protecția naturii, s-a vorbit și s-a studiat despre plante medicinale, ceaiuri, apicultură, artă. Pentru realizarea acestui proiect artista a luat legătura cu urmașii lui Mihail Demetrovici, a făcut cercetări de arhivă și în presa interbelică, cercetări la microscop a structurii casei, a produselor apicole, a viței canadiene care în prezent îmbracă în totalitate casa.”





Renée Renard este absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (licență în Design Multimedia, masterat în Grafică publicitară și de carte, masterat în Sculptură și ceramică) și a Facultății de Medicină Veterinară. În prezent, este doctorandă anul I la Facultatea de Arte și Design Timișoara.

În creația artistică personală abordează două teme principale: convergența dintre știință și artă (a inițiat Laboratoarele Memoriei) și documentarea/interpretarea micro-istoriei familiei sale cu origini central-europene, precum și a coloniștilor sosiți în Banat în secolul XVIII (Un drum cât o sută de vieți, faBRIQUE, Micro-Terra Banatica). Medii preferate de exprimare: instalație, obiect, tehnică mixtă sub microscop, fotografie/video la microscop și subacvatic, procesare digitală, adaptări ale unor vechi tehnici japoneze, cum ar fi kintsugi și tataki zome. Expoziții personale și peste 60 de participări la expoziții de

grup în țară și străinătate.

A obținut Premiul Murano al Școlii de sticlărie Abate Zanetti din Murano/Italia (2013), Premiul Municipalității Portet sur Garonne/Franța la Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016), Premiul I pentru Microfotografie la Micromaps ediția I, al Facultății de Arte și Design Timișoara și al Centrului Regional pentru Cercetare și Expertiză în Domeniul Conservării-Restaurării (2021). Renée Renard este membră a UAP Timișoara secțiunea Multimedia (din 2010) și a grupului Avantpost.

Aceast proiect a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".