Curator: Timea Junghaus
Artiști: Ioana Mihaela Cîmpeanu & Sead Kazanxhidu (RomaMoMa)
Creațiile expuse reprezintă contribuția ERIAC în cadrul expoziției centrale Chronic Desire - Sete cronică.
Mihaela Ionela Cîmpeanu s-a născut la Băilești, în sud-vestul României, într-o familie de tineri romi. Tatăl ei provenea dintr-o familie de cărămidari și a devenit muncitor în construcții. Mama ei era șomeră. Este cea mai mare dintre cei cinci copii ai familiei. Când avea un an, s-au mutat cu toții la Craiova. A urmat gimnaziul și apoi liceul, unde și-a descoperit talentul pentru desen. A fost apoi admisă la Liceul de Arte și l-a absolvit cu cele mai mari note. După absolvire, în 1999, a urmat un curs de administrație publică. În 2000 s-a mutat la București, unde a participat la un curs de jurnalism și s-a specializat în fotografie de presă. Ulterior, a lucrat la un ziar din București, „Curierul Național”, și ca pictoriță la studiourile de film Buftea. A absolvit Facultatea de Sculptură din cadrul Academiei Naționale de Arte Plastice și Aplicate din București. Lucrările ei au fost prezentate în expoziția „Paradisul pierdut” din Pavilionul I Roma, curatoriată de Timea Junghaus pentru cea de-a 52-a Expoziție Internațională de Artă La Biennale di Venezia, în 2007.
Sead Kazanxhiu este un artist vizual din Baltëz-Fier, în sud-vestul Albaniei, care în prezent locuiește și lucrează în Tirana. Creează în diverse medii, pictează, realizează instalații, video-uri și performance-uri. Activitatea lui Kazanxhiu ca artist și, mai general, ca producător cultural, reflectă poziția sa de cetățean albanez de etnie romă. Profund conștient de modul în care ierarhiile sociale și politice din cadrul statului-națiune consolidează privilegiile inegale și împiedică participarea, practica lui Kazanxhiu se centrează pe aspecte legate de politică, activism, prejudecăți, excludere și mediu. Creația sa de imagini reprezintă eforturile unui singur artist de a restabili demnitatea unui grup cultural care a fost marginalizat cu forța și pe nedrept în cadrul structurilor democrației europene. Cu opt expoziții personale, începând din 2012 (la Tirana, Budapesta și Bruxelles), și numeroase expoziții de grup, printre care Documenta fifteen și Manifesta 14, este considerat unul dintre cei mai implicați tineri artiști de pe scena culturală albaneză contemporană.
RomaMoMA este o inițiativă comună a Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) și a OFF-Biennale Budapest. RomaMoMA este un proiect de artă contemporană care inițiază un forum de reflecție colaborativă cu privire la un viitor muzeu de artă contemporană pentru romi, cu implicarea artiștilor romi și non-romi, locali și internaționali, a experților culturali, a oamenilor de știință din domeniul social și din sfera civilă.
Sub forma unui proiect artistic contemporan care implică mai multe comunități de actori și exploatează posibilitățile gândirii și discursului colectiv, precum și potențialul critic și discursiv al artei moderne, RomaMoMA se „creează” pe sine, evoluează „prefigurativ”. Este un spațiu imaginar, dar și natural, care găzduiește atât arta romilor, cât și pe artiștii romi.
Mai degrabă decât realizarea unui concept muzeal specific, proiectul conectează o serie de programe (expoziții, proiecții de film, performance-uri, ateliere etc.), modelând o funcționare instituțională nomadă și flexibilă, care ridică întrebări despre dispozitivele artei contemporane.